Ţinutul Zimbrului
Astăzi călătorim în nord-estul României, în județul Neamț, intr o destinatie care a primit în anul 2009 certificarea europeană, prin includerea în rețeaua EDEN (European Destinations of Excellence), recunoașterea fiind mondială: Ținutul Zimbrului.
Ana-Maria Cononovici, 10.08.2024, 15:30
Astăzi călătorim în nord-estul României, în județul Neamț, intr o destinatie care a primit în anul 2009 certificarea europeană, prin includerea în rețeaua EDEN (European Destinations of Excellence), recunoașterea fiind mondială: Ținutul Zimbrului. Viorela Chiper, manager al acestei destinații de ecoturism ne-a spus de ce merită să venim aici:
“Zona are foarte multe de oferit atât pe partea de natură, cât și pe partea de cultură și gastronomie și tradiții. Avem Parcul Natural Vânători-Neamț, centrul de vizitare al parcului a fost renovat de curând și oferă experiențe diverse atât pe partea senzorială, cât și informațională. Tot în apropierea centrului de vizitare e pasarela care are vedere spre zona de hrănire a zimbrilor din țarcul de de aclimatizare. Sunt trasee de Treasure Hunt, vânătoare de comori, poteci senzoriale, toate în zona centrului de vizitare. (de aici doar pentru română) Pe lângă asta, sunt cele patru case memoriale Creangă, Veronica Micle, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță, cele peste 17 schituri și mănăstiri pentru care zona este cunoscută și ca Athosul României.”
Am aflat că Parcul Natural Vânători-Neamț este o zonă protejată şi că pentru a face o vizită trebuie făcută programare prealabilă cu 2-3 zile înainte. Suprafața acestui parc este acoperită în proporție de 85% de păduri în care puteţi porni, însoţiţi de rangeri în căutarea zimbrilor în libertate, fiind singurul loc din Europa unde acest lucru este posibil. Tot în Ţinutul Zimbrului se găsesc 21 pe trasee de cicloturism și drumeție.
În lunile calde aici se organizează evenimente care pun în valoare tradițiile, cultura, comunitatea locală, dar și gastronomia județului Neamț, cunoscute sub numele de eco-branch-uri, ne-a mai spus Viorela Chiper, manager al destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului:
“Sunt o adevărată experiență! Aducem la un loc partea de gastronomie, meșterii populari, producătorii locali, momente artistice și se creează o atmosferă foarte, foarte frumoasă, iar cei care ajung la evenimentele eco-brunch, în Ținutul Zimbului, revin. Pe lângă asta e și partea de drumeție, mergem și descoperim zona unde are loc evenimentul, pentru că evenimentul se vrea să aibă loc în diferite părți ale destinației de ecoturism, Ținutul Zimbrului. Zilele trecute am avut un eveniment și am servit sarmale cu urdă sau cu carne, proţap de miel, borș de caș, brânzeturi, preparate din carne, legume proaspete, legume la disc, vită la ceaun.”
După ce ne-a făcut poftă cu bunătăţile locale, interlocutoarea noastră ne-a invitat să consultăm site-ul destinației ținutulzimbrului.ro și rețelele de socializare, pentru a descoperi mai multe detalii despre ceea ce putem vizita, cât și despre ce putem face.