Jurnal românesc – 29.07.2024
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite orice călătorie în Liban, având în vedere confruntările armate recente de la frontiera libanezo-israeliană.
Corina Cristea, 29.07.2024, 11:35
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite orice călătorie în Liban, având în vedere confruntările armate recente de la frontiera libanezo-israeliană. Cetăţenii români aflaţi deja în acest stat sunt îndemnaţi să evalueze cu responsabilitate necesitatea rămânerii în Liban, iar celor aflaţi în partea de sud ministerul le transmite recomandarea fermă de a părăsi imediat regiunea.
Numărul copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la sfârşitul lunii martie, de aproximativ 9.000, cu 719 mai puţini faţă de situaţia de la finele anului anterior, conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Dintre aceştia, aproximativ 8.300 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, în servicii de tip rezidenţial sau la alte familii ori persoane. Sursa citată precizează că peste 44.600 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, majoritatea fiind în grija rudelor. Totodată, aproximativ 7.000 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, cei mai mulţi fiind în îngrijirea rudelor. În sistemul de protecţie specială se aflau peste 2.200 de copii, dintre care jumătate erau la rude, iar restul în grija unui asistent maternal, în servicii de tip rezidenţial, în grija altor familii sau persoane.
Deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărăşian, o felicită pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, pentru adoptarea, în şedinţa de Guvern din 25 iulie, a memorandumului prin care profesorii români care au păstrat identitatea naţională pentru peste 200.000 de copii români din diaspora vor avea, în sfârşit, drepturile pe care le merită:
“De la începutul acestei legislaturi, din anul 2020, am depus eforturi pentru a asigura profesorilor care predau “Cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească” drepturile pe care le are orice cadru didactic care predă în România: recunoaşterea vechimii în muncă, plata contribuţiilor sociale, asigurările de sănătate, concediul de odihnă şi concediul medical. (…)
Prin memorandumul Guvernului iniţiat de ministrul liberal al Educaţiei s-a ajuns la normalitate şi respect pentru cei peste 130 de profesori români, care au o misiune deosebit de importantă – să ducă mai departe cultura şi identitatea naţională românească în rândul sutelor de mii de copii români care trăiesc la mii de km de România.
O felicit pe Ligia Deca pentru acest demers şi am convingerea că, împreună cu domnia sa, vor realiza şi alte proiect majore aşteptate de milioanele de români aflaţi departe de România.”
Preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa (APRPE), Nicolae Păun, a convocat de urgenţă o şedinţă cu membrii conducerii organizaţiei, pentru a lua măsuri concrete de rezolvare a problemei copiilor romi luaţi de Serviciul Social din Marea Britanie şi de atenuare a acţiunilor violente ce au avut loc recent. În acest sens, a fost formată o echipă alcătuită din experţi în drepturile romilor, care a fost trimisă la Leeds, pentru a rezolva problema copiilor şi a negocia cu autorităţile engleze un plan de măsuri, care să prevină producerea unor noi incidente de acest gen.
“Mă bucură decizia judecătorilor englezi, care a permis revenirea în sânul familiei a copiilor luaţi abuziv. Decizia subliniază importanţa reîntoarcerii copiilor în mediul lor familial natural şi evidenţiază eforturile semnificative ale activiştilor romi români în acest proces. În legătură cu incidentele din stradă, ne delimităm ferm de orice forme de violenţă care au avut loc în spaţiu public”, a declarat Nicolae Păun, liderul romilor din România.
La rândul său, Iulian Paraschiv, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi şi prim-vicepreşedinte al APRPE, a discutat cu ministrul de Externe al României, Luminiţa Odobescu, şi cu ambasadoarea României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Laura Popescu, despre situaţie romilor din Leeds şi despre măsuri care să prevină producerea unor noi incidente de acest gen.
Conducerea APRPE precizează că, în ultimii ani, a fost informată în mod repetat de către membrii comunităţii rome din Marea Britanie despre tratamentul discriminatoriu şi abuziv al asistenţilor sociali în aplicarea normelor şi regulamentelor de protecţie a copilului. Acest incident recent nu este un caz izolat, ci mai degrabă reflectă o tendinţă sistemică şi îngrijorătoare din partea autorităţilor britanice de protecţie a copilului.