Jurnal românesc – 26.07.2024
Românii din diaspora vor putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare şi prezidenţiale de anul acesta, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern.
Sorin Iordan, 26.07.2024, 11:22
Românii din diaspora vor putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare şi prezidenţiale de anul acesta, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern. Actul normativ cuprinde o serie de prevederi pentru organizarea celor două scrutine şi va fi urmat de alte trei hotărâri de guvern care vizează calendarul, măsurile necesare desfăşurării acestora, precum şi bugetul alocat. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că numărul secţiilor de votare din străinătate va fi identic cu cel de la alegerile europarlamentare din luna iunie, 915, dar că sediile unora dintre acestea s-a putea schimba. El a precizat că pentru scrutinul parlamentar şi-au exprimat dorinţa de a vota prin corespondenţă aproximativ 1.800 de români din diaspora, iar pentru cel prezidenţial, 1.900.
Toni Greblă consideră că acesta este un număr foarte mic, în ciuda faptului că votul prin corespondenţă este o modalitate mai facilă de exprimare a voinţei electorale şi care poate ridica presiunea de pe secţiile de vot. El a reamintit că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doresc să voteze prin corespondenţă, se pot înscrie pe site-ul administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, până la sfârşitul lunii septembrie pentru alegerile prezidenţiale, respectiv până la sfârşitul lunii octombrie pentru cele generale. Alegerile prezidenţiale sunt programate la 24 noiembrie şi 8 decembrie, iar cele parlamentare, de Ziua Naţională a României, la 1 decembrie.
* * *
Executivul de la Bucureşti a aprobat consolidarea cadrului legal pentru securizarea documentelor care certifică acordarea sau redobândirea cetăţeniei române. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a spus că acesta este un pas important pentru eliminarea vizelor de călătorie în Statele Unite ale Americii şi că modificările vizează atât introducerea biometriei în procedura de acordare a cetăţeniei române, cât şi măsuri care vor asigura securizarea întregului proces prin sisteme informatice şi de securitate ridicate. El a explicat că este vorba despre fotografie digitală, amprentarea celor care, la cerere, solicită cetăţenia română şi despre înlocuirea certificatului de cetăţenie română cu un card electronic. Constantin s-a referit şi la campania „Calificăm România”, menită să crească şansele ţării noastre de a fi admisă în programul american Visa Waiver. Potrivit acestiua, orice român care are sau a avut orice tip de viză americană, fie ea în vigoare, fie expirată de cel mult 4 ani, poate aplica pentru o viză B1 sau B2, fără a mai susţine un interviu la Ambasada Statelor Unite, sau în secţiile consulare ale acesteia.
* * *
Guvernul României a aprobat continuarea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru copiii şi tinerii din comunităţile de români stabilite în opt ţări din Europa. Este vorba despre cei care trăiesc şi studiază în Spania, Italia, Belgia, Portugalia, Irlanda, Franţa, Germania şi Marea Britanie. Cursurile opţionale, de 2 ore pe săptămână, sunt adaptate nivelelor de învăţământ, respectiv grădiniţă, învăţământ primar şi învăţământ secundar. Pentru anul şcolar 2024-2025 vor fi organizate 866 de grupe de copii sau de tineri cu vârstele între 3 şi 18 ani, în 542 de şcoli din cele opt state menţionate. Cele mai multe grupe vor fi în Spania şi Italia, acolo unde se află şi cele mai numeroase comunităţi de români. Programul, derulat de Ministerul Educaţiei împreună cu Institutul Limbii Române, a început în anul 2007, s-a extins treptat şi a ajuns să fie predat în sute de şcoli din Europa. Aproximativ 10.500 de copii şi de tineri de origine română au urmat cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească în anul şcolar 2023-2024.
* * *
Casa României, Casa Ospitalităţii a fost inaugurată la sediul Ambasadei României în Franţa, cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de vară Paris 2024. La eveniment au participat preşedintele Klaus Iohannis, ambasadorul României în Franţa, Ioana Bivolaru, sportivi, antrenori şi celebrităţi ale sportului românesc, precum fosta gimanstă Nadia Comăneci, prima sportivă din lume care a primit nota 10. Iohannis i-a încurajat pe membrii lotului naţional olimpic al României şi a spus că participarea acestora la Olimpiadă este un motiv de mândrie pentru toţi românii. Casa României la Paris va rămâne deschisă pe întreaga perioadă de desfăşurare a Jocurilor Olimpice şi poate fi vizitată de publicul larg cu rezervare prealabilă online pe site-ul mae.ro sau pe cel al Ambasadei României în Franţa.