Rusia şi atacurile asupra infrastructurii civile
Resturi de drone rusești distruse de apărarea ucraineană au ajuns din nou pe teritoriul României, în apropierea graniței cu Ucraina.
Daniela Budu, 26.07.2024, 11:44
Resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite într-o localitate din județul Tulcea, în apropierea graniței cu Ucraina, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din țara vecină, a informat Ministerul Apărării Naţionale. Alte resturi de drone au ajuns în spaţiul aerian românesc şi în noaptea următoare, când Rusia a reluat atacurile. MApN a precizat că toate zonele în care ar fi căzut resturi de drone sunt în afara ariilor locuite şi nu au fost afectate elemente de infrastructură.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiţă, a explicat că proximitatea zonei de conflict poate să genereze şi astfel de riscuri, dar că de fiecare dată se fac cercetări şi analize amănunţite, pentru a exclude orice pericol. Vlad Gheorghiţă: “Dacă se găsesc fragmente, trebuie să ştim provenienţa acestora. Ele sunt analizate din punct de vedere chimic, din punct de vedere spectral. Sunt foarte multe teste care trebuie făcute, astfel încât să ne asigurăm că nu există niciun pericol nici pentru populaţie, nici pentru mediu, pentru nimeni care ar fi implicat într-un astfel de eveniment”.
În cele două nopţi în care drone străine au ajuns în spaţiul aerian românesc, populaţia din zonă a fost atenţionată prin mesaje RO-ALERT, iar Forţele Aeriene Române au monitorizat și supravegheat zona. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i s-a transmis protestul ferm al autorităţilor române față de aceste acte.
România condamnă acţiunile ‘iresponsabile’ ale Rusiei, a precizat ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu. La rândul său, preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a afirmat că România este în siguranţă şi că atunci când discutăm despre orice fel de ameninţare la adresa securităţii noastre, cel mai important lucru pe care îl putem face este să tratăm situaţia cu calm. ‘Suntem în continuă comunicare şi coordonare cu aliaţii, mai ales cu ţările din Flancul Estic al NATO. Armata noastră monitorizează toate ameninţările posibile’, a anunțat Nicolae Ciucă pe o rețea de socializare.
La rândul său, NATO a precizat că nu vede în acest incident niciun semn al vreunui atac intenţionat al Moscovei asupra teritoriului Alianţei, însă astfel de acțiuni sunt iresponsabile şi potenţial periculoase. Potrivit unui comunicat al organizației, NATO şi-a intensificat măsurile de supraveghere şi monitorizare în regiunea Mării Negre, inclusiv prin patrulare aeriană. România are o frontieră de 650 de km cu Ucraina şi în ultimul an a raportat de mai multe ori prezenţa unor fragmente de drone ruse pe teritoriul său.