Jurnal românesc – 25.07.2024
Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins că românii, oriunde s-ar afla, îşi vor putea exercita dreptul la vot în cele mai bune condiţii, atât la alegerile prezidenţiale, cât şi la cele parlamentare.
Bogdan Matei, 25.07.2024, 11:47
Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins că românii, oriunde s-ar afla, îşi vor putea exercita dreptul la vot în cele mai bune condiţii, atât la alegerile prezidenţiale, cât şi la cele parlamentare. El a făcut această declaraţie la întâlnirea de la la Palatul Cotroceni cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii ICR, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. Organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din noiembrie şi decembrie a fost inclusă şi pe agenda şedinţei de joi a Guvernului de la Bucureşti.
Vicepremierul pentru Integrare Europeană în guvernul pro-occidental de la Chișinău, Cristina Gherasimov, declară că România este partenerul numărul unu al Republicii Moldova în procesul de pregătire pentru aderarea la structurile comunitare. Vicepremierul Gherasimov precizează că cele două state vecine colaborează la nivelul instituțiilor publice, precum și cu experții care pot ajuta. Din partea României, în acest moment, putem aduce până la 40 de experți – afirmă ea. România rămâne o portavoce a noastră nu doar la Bruxelles, ci în absolut toate capitalele UE – adaugă Cristina Gherasimov. Suntem foarte recunoscători pentru acest suport, precum și pentru tot sprijinul pe care îl primim din partea României în drumul nostru de transformare într-un stat cu adevărat european – conchide ea.
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 va fi inaugurat oficial în Polonia, în prezenţa mai multor oficialităţi din cele două ţări, cu expoziţia ‘Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc’, găzduită de Muzeul Naţional din Gdansk în perioada 27 iulie – 28 octombrie 2024, şi cu două reprezentaţii ale spectacolului Hamlet, producţie a Teatrului Naţional ‘Marin Sorescu’ din Craiova, în cadrul Festivalului Shakespeare din marele oraş-port la Marea Baltică. Expoziţia Grigorescu este realizată de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) şi include 44 de lucrări de pictură din colecţiile sale precum şi 49 de obiecte de artă populară provenind de la Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’. Expuse pentru prima dată în Polonia, lucrările lui Nicolae Grigorescu mediază accesul la o parte importantă a istoriei noastre culturale. În cadrul vernisajului va avea loc şi un recital de acordeon şi clarinet, în interpretarea a doi muzicieni de la Opera din Gdansk.
Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti vor susţine, vineri, la ambasada română din Paris, un concert, cu ocazia inaugurării Casei României la Jocurile Olimpice. Este finalul unui turneu care a mai inclus o reprezentaţie în grădinile Palatului Versailles, de lângă capitala franceză – eveniment desfăşurat tot în contextul Olimpiadei de Vară – şi un concert de muzică sacră susţinut la Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris. Potrivit corespondentei Radio România la Paris, concertul extraordinar intitulat „Éthos Roumain” e un proiect finanţat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris. Evenimentul are rolul de a amplifica vizibilitatea culturii româneşti şi promovarea sa în străinătate, precum şi de a consolida legăturile culturale dintre România şi Franţa, întărind colaborarea între cele două naţiuni.
Pompierii români au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată produs într-o zonă turistică, în localitatea Argeles-sur-Mer, Franţa. Potrivit IGSU, misiunea acestora a fost limitarea propagării focului şi menţinerea unei linii de protecţie între fondul incendiului şi zona neafectată. IGSU a precizat că modul eficient în care forţele de intervenţie au reuşit lichidarea incendiului a contribuit la siguranţa persoanelor aflate în această zonă şi a permis desfăşurarea traficului rutier, fără restricţii. Pompierii români au participat la intervenţie la solicitarea omologilor francezi. În total, la acţiune au luat parte aproximativ 100 de pompieri, două elicoptere şi un avion pentru stingerea incendiilor forestiere.
Cei patru copii ai unei familii de români preluaţi de asistenţii sociali la Leeds, în Anglia, vor reveni, temporar, în sânul familiei. După cum a anunţat Autoritatea românească pentru Protecţia Dreptului Copilului şi Adopţie, cei patru vor rămâne în grija unchiului patern. Decizia a fost luată de o instanţă din Marea Britanie şi, deocamdată, este valabilă doar pe perioada audierilor şi a anchetei în desfăşurare. O confruntare de proporţii a avut loc acum o săptămână în oraşul Leeds. Mai mulţi români au declanşat un protest violent, în contextul în care autorităţile britanice au decis ca patru copii să fie luaţi în grija statului, după ce unul dintre ei a fost adus la spital cu o lovitură la cap.