Când devine un atac cibernetic un act de război? O analiză a perspectivelor europene și transatlantice
În cea mai recentă ediție a revistei academice Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, unul dintre articole prezintă și analizează perspectivele europene și transatlantice ale situațiilor în care atacurile cibernetice se transformă în acte de război.
23.07.2024, 11:49
Semnată de Sorin Ducaru, Mihail Caradaică și Ana Maria Costea, analiza are ca punct de plecare creșterea folosirii facilităților digitale, atât în mediul public, cât și în cel privat, lucru care le transformă în posibile ținte ale unor atacuri de tip cibernetic.
Articolul investighează dacă un atac cibernetic ar putea fi considerat un act de război și modul în care NATO ar putea răspunde potrivit articolului 5, având în vedere că domeniul cibernetic este inclus sub umbrela apărării colective.
Autorii concluzionează că, în anumite situații, un atac cibernetic poate fi considerat un act de război, dacă duce la o decizie politică care îl încadrează ca atare.
Noutatea fenomenului și lipsa unui cadru legal clar și armonios la nivelul statelor analizate, se constituie în provocări care influențează răspunsurile la această întrebare.
Textul complet al articolul este disponibil, în limba engleză, aici.
Mihaela-Adriana Pădureanu,
Expert, Compartimentul Studii – Institutul European din România