Campanie europeană de conştientizare a importanţei apei
Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii, iar sistemele de alimentare cu apă sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari. Constatarea aparține Comisiei Europene, care a început o campanie de conștientizare a importanței pe care apa o are în viața de zi de zi.
Mihaela Mihai, 23.07.2024, 11:38
Nu mai departe de luna mai, în nordul Italiei, în special regiunile Veneto şi Lombardia, au fost ploi abundente şi inundaţii fără precedent în ultimele secole.
În iunie, mii de oameni au fost nevoiţi să îşi evacueze locuinţele în sudul Germaniei, după ce ploile torenţiale au provocat inundaţii pe scară largă.
Pe de altă parte, la noi în țară, sute de localități din judeţele Botoşani, Iași, Neamț, Vaslui sau Vrancea, au rămas săptămâna trecută, în plină caniculă, fără apă potabilă. Seceta afectează și culturile agricole, de porumb și floarea soarelui, din Maramureș, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și Banat.
Și Grecia riscă să se confrunte cu o penurie de apă în mai multe regiuni și insule ale țării, din cauza precipitațiilor reduse din ultimele luni, dar și a incendiilor de vegetație care au distrus o parte din rețeaua de alimentare cu apă.
Potrivit unor date oficiale ale executivului comunitar, deficitul de apă îi afectează în fiecare an pe 30 la sută dintre europeni , iar 20 la sută din terenuri au de suferit.
În același timp, 70 la sută dintre cetățenii statelor membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la poluarea apei, iar aproape jumătate dintre ei spun că nu simt că sunt bine informați cu privire la problemele legate de apă din țara lor.
Este motivul pentru care a fost lansată recent campania #WaterWiseEU, o inițiativă prin care Comisia își propune să contribuie la construirea unei Europe rezistente la așa numitul stres hidric.
Potrivit executivului comunitar, circuitul apei, adică procesul prin care apa trece prin pământul, mările și atmosfera Pământului, este perturbat în momentul de față și trebuie stabilizat.
Activitatea umană și schimbările climatice dăunează ecosistemelor și duc la o mai mare evaporare, la accentuarea secetei și în același timp la mai multe inundații.
Campania de comunicare, #WaterWiseEU, va avea loc până în toamnă și își propune să sensibilizeze publicul cu privire la toate aceste aspecte și să evidențieze numeroasele soluții disponibile.
Printre acestea se numără o mai bună stocare naturală a apei, realimentarea stocurilor subterane și refacerea sănătății solului, dar și gestionarea inteligentă, utilizarea eficientă și reutilizarea apei.
Împreună putem să schimbăm percepțiile existente cu privire la apă și „să privim apa altfel”, este sloganul oficial al campaniei.