Retrospectiva săptămânii 14.07-20.07.2024
Record meteo în România – cel mai lung val de caniculă / Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea CPE din Marea Britanie / Doi români în conducerea PE / Măsuri pentru gestionarea populației de urși din România / Preşedintele României i-a primit pe sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice
Leyla Cheamil, 20.07.2024, 11:13
Record meteo în România – cel mai lung val de caniculă
România a traversat cel mai lung cod roșu de canicula din istoria măsurătorilor meteorologice. Joi, a expirat ultima avertizare de acest fel care fusese restrânsă pentru judeţele din sudul țării, inclusiv capitala. Maximele termice au depășit 40 de grade Celsius, iar în nopțile tropicale temperaturile nu au coborât sub 25 de grade. Disconfortul termic a fost deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități. Deşi, pentru moment, se diminuează considerabil, căldura excesivă a afectat sănătatea multor oameni, numărul celor care au avut nevoie de intervenţii de urgenţă în toată ţara a fost de ordinul zecilor de mii şi s-au înregistrat şi câteva decese.
Furnizarea apei potabile a devenit o problemă pentru sute de localităţi. În aceste zile, rezerva de apă a scăzut, ceea ce a determinat autorităţile din sute de localităţi să reducă furnizarea doar câteva ore pe zi sau o dată la mai multe zile. De asemenea, sistemul energetic a avut de suferit, iar incendiile de vegetaţie au fost tot mai dese şi pe suprafeţe considerabile.
Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea CPE din Marea Britanie
Şeful statului român, Klaus Iohannis, a pledat, joi, pentru cooperarea în domeniul energiei şi pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comunităţii Politice Europene. Evenimentul la care au participat lideri din peste 40 de state a avut loc în Marea Britanie. Klaus Iohannis a arătat că demersurile de întărire a cooperării în domeniul energiei şi al conectivităţii reprezintă obiective esenţiale pentru consolidarea rezilienţei naţionale şi europene, într-un context marcat de provocarea gestionării schimbărilor climatice, dar şi de evoluţii precum cele din Ucraina, care au reconfirmat nevoia de acţiune pentru a limita dependenţele strategice.
Preşedintele Iohannis a evidenţiat eforturile României în susţinerea acestor domenii, precum şi rolul ţării la nivel regional, inclusiv printr-o implicare mai activă în proiectele la Marea Neagră. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a subliniat importanţa consolidării conexiunilor energetice la nivel naţional şi regional şi a dezvoltării infrastructurii energetice, care pot contribui la consolidarea independenţei energetice la nivel european. De asemenea, în marja reuniunii, a avut loc o întâlnire a liderilor din România, Marea Britanie, Polonia, Franţa şi Germania cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Liderii din aceste țări şi-au reafirmat hotărârea de a continua să sprijine Chișinăul în atingerea obiectivelor privind pacea, prosperitatea şi democraţia.
Doi români în conducerea PE
Doi dintre cei 14 vicepreședinți ai noului Parlament European sunt români. Este vorba despre Victor Negrescu și Nicolae Ștefănuță, care au fost aleși marți, în prima şedinţă a legislaturii. Victor Negrescu a candidat din partea grupului social-democraţilor, iar Nicolae Ştefănuţă din partea grupului verzilor. Amândoi s-au bucurat de sprijinul majorităţii parlamentare formate în jurul popularilor, social-democraţilor şi al liberalilor de la Renew.
În vârstă de 38 de ani, Victor Negrescu a reprezentat România în calitate de membru al Parlamentului European între anii 2014-2017 și din 2020 până în prezent. El a deținut și alte roluri administrative în legislativul european, precum cea de chestor. Nicolae Ştefănuţă, eurodeputat începând din 2019, a obţinut actualul mandat candidând ca independent şi este afiliat grupului verzilor.
Măsuri pentru gestionarea populației de urși din România
Convocat în sesiune extraordinară, plenul Camerei Deputaţilor de la Bucuresti a aprobat, luni, cu largă majoritate proiectul de lege iniţiat de UDMR (fost partener la guvernare al PSD şi PNL), care modifică legislaţia privind vânătoarea de urşi, document votat anul trecut în Senat. Proiectul prevede, pentru anii 2024 şi 2025, posibilitatea eliminării prin împuşcare a peste 400 de urşi bruni. Demersul legislativ survine la scurt timp după recenta tragedie din Meridionali, când o tânără de 19 ani a murit pe un traseu montan după ce a fost atacată de un urs.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că prin modificarea legii nu se va da liber la împușcarea urșilor, asa cum se tem unele organizatii guvernamentale, intervenţiile legislative vizand prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs. La rândul său, senatorul UDMR Tánczos Barna, iniţiator al proiectului, a declarat că este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate statele membre ale UE, unde există o populaţie semnificativă de urs brun.
Preşedintele României i-a primit pe sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris
Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni pe sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris. Şeful statului a înmânat drapelul țării echipei olimpice formată din 107 sportivi. Klaus Iohannis a afirmat, cu acest prilej, că performanţa de nivel olimpic se construieşte prin muncă asiduă, cu multă hotărâre, disciplină şi pasiune. Rămânând în acest registru, să amintim că Nadia Comăneci apare într-o carte ilustrată despre legendele Jocurilor Olimpice de Vară, publicată cu puţine zile înainte de competiţia care stă să înceapă la Paris.
Intitulată „Ultimii eroi. 100 de momente ale legendelor olimpice”, cartea aduce un omagiu sportivilor excepţionali şi prezintă momentele de neuitat ale fiecărei olimpiade. Un episod extraordinar remarcat în carte este primul 10 acordat vreodată la gimnastică, prin care românca de 14 ani a surprins la Jocurile de la Montreal din 1976, chiar şi tabela de marcaj, care nu era programată pentru un astfel de scor şi a afişat nota unu. Nadia a primit la Montreal şapte note de 10, cu care a câştigat trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz.