Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ardei copţi

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante.

Foto: Katherine Lenhart / unsplash.com
Foto: Katherine Lenhart / unsplash.com

, 19.07.2024, 17:02

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei de ardei copţi nu este complicată. Trebuie aleşi ardei graşi mai mari şi mai drepţi pentru a putea fi copţi uniform.

 

După ce au fost spălaţi, ardeii sunt puşi la copt pe o tablă încinsă, pusă pe aragaz la foc mediu. Ardeii trebuie rotiţi pe toate părţile pentru a se coace uniform şi nu trebuie lăsaţi prea mult pe plită pentru pentru a nu se înmuia foarte tare. După ce s-au copt, ardeii trebuie săraţi şi puşi pentru un sfert de oră într-un castron acoperit pentru ca pieliţa să poată fi îndepărtată uşor. Nu este indicată spălarea ardeilor copţi deoarece îşi pierd gustul.

 

Pot fi serviţi ca atare, după ce au fost înmuiaţi într-un sos alcătuit din ulei, oţet şi apă, iar deasupra lor sunt presarate frunze de pătrunjel, tocate mărunt, atât pentru aromă, cât şi pentru aspectul estetic. Oţetul poate fi înlocuit cu zeamă de lămâie. Ardeii copţi pot fi serviţi, de asemenea, alături de salata de vinete. La prezentarea pe platou, ardeii copţi au codiţa înfăşurată într-o folie de staniol exact ca pulpele de pui.

 

Pentru a scăpa de cotoare şi de seminţe, ardeii copţi pot fi combinaţi cu vinetele coapte. Avem nevoie de 2 kg de vinete şi de un kg de ardei kapia roşii, de dimensiuni cât mai mari. Coacem vinetele, îndepărtăm coaja şi lăsăm pulpa la scurs. La fel procedăm şi cu ardeii, păstrând doar pulpa pe care o lăsăm, de asemenea, la scurs. Tocăm vinetele şi pulpa de ardei şi le amestecăm. Adăugăm şi o ceapă tocată, după care putem pune şi puţină maioneză şi omogenizăm. Această salată se serveşte întinsă pe felii de pâine.

 

Ardeii copţi pot fi combinaţi cu smântână sau cu brânzeturi. De exemplu, câlim uşor în ulei o ceapă tocată mărunt, după care adăugăm pulpa de la 5-6 ardei kapia copţi, tăiată în fâşii mici şi, după câteva minute, punem şi două roşii, tăiate cubuleţe. Lăsăm acest amestec la foc mic pentru câteva minute, după care punem piper măcinat şi puţin cimbru uscat şi mărunţit.

 

Amestecăm şi punem treptat câteva linguri de smântână, iar spre final brânză telemea, dată pe răzătoare sau brânză de burduf, în bucăţi mici. Amestecăm timp de câteva minute până când brânza se topeşte, luăm vasul de pe foc şi presărăm frunze tocate de pătrunjel. Acest preparat se serveşte imediat, eventual cu mămăligă.

 

RadioRomaniaInternational · Secretele bucătăriei românești – 19.07.2024

 

Kurtos kalacs (foto: Mariana Chirita/ RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 decembrie 2024

Preparate dulci de sărbători

La târgurile de Crăciun din orașele României putem observa o diversificată ofertă de dulciuri. Turta dulce se prezintă în diferite forme și...

Preparate dulci de sărbători
foto: Ştefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 decembrie 2024

Turtă de mălai la ţest

Făina de porumb sau mălaiul este folosită pentru a face mămăligă, extrem de populară în bucătăria românească. În mod frecvent,...

Turtă de mălai la ţest
Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 noiembrie 2024

Usturoiul în … mâncăruri

Sărbătoarea Sf. Andrei marchează începutul iernii, iar în tradiţia populară noaptea dinaintea acesteia este asociată cu apariţia unor...

Usturoiul în … mâncăruri
Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company