Drumul vinului în Dobrogea
Vă invităm astăzi să descoperiţi o zonă viticolă ce beneficiază deopotrivă de doi factori favorizanţi: solul nisipos și briza mării.
Ana-Maria Cononovici, 20.07.2024, 15:43
Vă invităm astăzi să descoperiţi o zonă viticolă ce beneficiază deopotrivă de doi factori favorizanţi: solul nisipos și briza mării. Mergem, aşadar, în Dobrogea, pe un drum al vinului, presărat cu istorie, trasee de escaladă în cei mai vechi munţi ai ţării, drumeţie şi oameni pe cât de diverşi, pe atât de primitori.
Alexandra Gălbează, preşedintele Asociaţiei de enoturism, ne-a prezentat zona ca fiind una dintre destinaţiile cele mai ofertante: “Să nu uităm Dobrogea, care este uitată puțin și e un teritoriu care trebuie redescoperit și pus puțin pe harta vinului din România și enoturismului. De ce? Pentru că vorbim despre o zonă foarte bogată din punct de vedere istoric, dar totodată și din punct de vedere peisagistic. Vorbim despre Delta Dunării, plimbări prin Delta Dunării, bineînțeles, peisajele către Marea Neagră, dar există și crame care sunt foarte, foarte entuziasmate, în ultima perioadă, în primi turiști.”
Podgoriile dobrogene găzduiesc atât soiuri autohtone, cât și soiuri internaționale, iar la o degustare, acestea sunt asociate și cu preparate locale, ne-a mai spus interlocutoarea noastră şi a adăugat.
“Sunt seri tematice care se fac, sunt foarte mulți turiști încântați. Chiar și eu am fost cu un grup de prieteni, am observat un apus spre o Dunăre extraordinară, am degustat un rose deosebit și, bineînțeles, acestea au fost asociate cu preparatele locale, cu plăcinta dobrogeană. Nu mai vorbim că putem umple timpul și putem să mergem către mănăstiri, către cetatea Histria și cetatea Capidava. Putem realiza chiar pachete de degustare, sesiuni de degustare în natură. Putem merge în Dobrogea, nu numai în timpul verii, putem prelungi sezonul estival și în luna septembrie și în luna octombrie, tocmai pentru a ne bucura mai mult și la o temperatură mai plăcută de aceste vinuri.”
Din punct de vedere gastronomic oferta Dobrogei abundă în peşte, dar şi în plăcinte dobrogene specifice, plăcinte cu brânză, cu praz sau cu foi de ştevie, care completează perfect oferta variată de vinuri.
Cât despre drumeţie, un alt loc ce merită vizitat sunt Cheile Dobrogei, un monument natural extraordinar, din vremea Cretacicului. Este o zonă de o deosebită frumuseţe, a cărei promovare a început din 2011, zonă ce impresionează prin peisajul sălbatic, cu stânci din calcar, cu forme care mai de care mai ciudate. Tot aici există 14 peşteri, care pot fi descoperite. Dintre acestea, cea mai spectaculoasă este Peştera Liliecilor, cu două niveluri şi două galerii.