Jurnal românesc – 18.07.2024
Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit miercuri seară la Palatul Cotroceni pe sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris și a înmânat drapelul țării echipei olimpice, formată din 107 sportivi.
Corina Cristea, 18.07.2024, 11:22
Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit miercuri seară la Palatul Cotroceni pe sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris și a înmânat drapelul țării echipei olimpice, formată din 107 sportivi. “La un secol distanţă de la prima participare a României la Jocurile Olimpice şi de la momentul în care a intrat în palmaresul olimpic prima medalie, veţi merge în acelaşi loc ca atunci şi sunt sigur că veţi scrie o nouă pagină importantă în istoria sportului românesc. Sunt convins că întreaga ţară vă este alături şi aşteaptă ca imnul României să răsune de multe ori la Paris şi să se bucure de rezultatele bune pe care le veţi avea”, a declarat șeful statului.
* * *
Nadia Comăneci apare într-o carte ilustrată despre legendele Jocurilor Olimpice de Vară, publicată cu puţine zile înainte de competiţia care stă să înceapă la Paris. Intitulată „Ultimii eroi. 100 de momente ale legendelor olimpice”, cartea aduce un omagiu sportivilor excepţionali şi prezintă momentele de neuitat ale fiecărei olimpiade. Un episod extraordinar remarcat în carte este primul 10 acordat vreodată la gimnastică, prin care românca de 14 ani a surprins la Jocurile de la Montreal din 1976, chiar şi tabela de marcaj, care nu era programată pentru un astfel de scor şi a afişat nota unu. Nadia a primit la Montreal şapte note de 10, cu care a câştigat trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz.
* * *
România are doi vicepreşedinţi în Parlamentul European: Victor Negrescu şi Nicolae Ştefănuţă, desemnaţi în aceste funcţii prin vot la Strasbourg, în prima zi de activitate a noului legislativ comunitar. Victor Negrescu a candidat din partea grupului social-democraţilor, iar Nicolae Ştefănuţă din partea Grupului Verzilor, însă ambii s-au bucurat de sprijinul majorităţii parlamentare formată în jurul popularilor, social-democraţilor şi al liberalilor de la Renew.
* * *
Comisia Europeană a anunţat miercuri proiectele câştigătoare la ultimul apel de proiecte din Mecanismul pentru Interconectarea Europei, iar România a primit finanţări pentru trei proiecte de infrastructură, în valoare totală de aproape 260 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al europarlamentarului Adina Vălean, fost comisar european pentru transporturi. Un prim proiect care a primit finanţare va îmbunătăţi condiţiile de navigabilitate pe sectorul dunărean comun al României şi Bulgariei, un altul vizează reabilitarea căii ferate Valea Călugărească – Buzău și, de asemenea, România, împreună cu Republica Moldova şi Ucraina, primeşte aproape 14 milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii la frontierele Galaţi, Giurgiuleşti, Reni, a precizat europarlamentarul.
* * *
Miercuri a avut loc, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, deschiderea Cursurilor Internaţionale de Vară „România – Limbă şi civilizaţie”, ediţia a 52-a.
La cursuri, care vor avea loc până pe 31 iulie, participă 75 de studenţi, profesori şi cercetători din 13 ţări (China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, Grecia, Indonezia, Israel, Letonia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovenia şi Statele Unite ale Americii). Timp de 14 zile, studenţii, profesorii şi cercetătorii vor participa la cursuri practice de limba română, dar şi la diverse activităţi prin care se urmăreşte îmbogăţirea noţiunilor de limba română şi, în acelaşi timp, familiarizarea cu aspectele importante ale civilizaţiei autohtone.
Pe lângă aceste activităţi, participanţii vor vizita Palatul Culturii din Iaşi şi vor efectua două excursii de studii în judeţele Moldovei.
* * *
Institutul Cultural Român de la Varşovia continuă în 2024 parteneriatul de tradiție cu cel mai mare și mai important eveniment cinematografic din Polonia, Festivalul de Film Nowe Horyzonty de la Wrocław, care are loc în acest an în perioada 18-28 iulie, în cinematografe, și online, până în 4 august. La această a XXIV-a ediție a manifestării internaționale, participarea românească va fi centrată pe un program special conceput, intitulat „Jocuri de oglinzi”, curatoriat de criticul de film Mihai Chirilov, cuprinzând patru perechi de filme, noi și de arhivă, alese cu o cheie de interpretare, într-un dialog de teme, contexte, tehnici cinematografice și viziuni actoriale. Evenimentele fac parte din programul Sezonului Cultural România – Polonia 2024-2025. La invitația ICR Varșovia, o parte din creatorii filmelor noi vor fi prezenți la Wrocław pentru întâlniri și discuții cu publicul.