Jurnal românesc – 17.07.2024
Românii plecați la muncă în străinătate au trimis în ţară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2% din Produsul Intern Brut al României, arată datele Băncii Naționale a României.
Sorin Iordan, 17.07.2024, 11:00
Suma este cu doar 1,2% mai mică decât valoarea investițiilor străine directe atrase de România anul trecut, precizează BNR. Suma, care reprezintă un nou record, este de peste două ori mai mare decât cea înregistrată în 2014. În ultimul deceniu, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară peste 46,5 miliarde de euro, cu doar 14,2 procente sub nivelul investițiilor străine directe în același interval. Marea Britanie s-a menținut, pentru al doilea an consecutiv, pe primul loc în clasamentul ţărilor de origine ale remiterilor, cu aproape un sfert din total, respectiv 1,5 miliarde de euro. Germania a ocupat poziția a doua, cu 1,4 miliarde de euro, urmată de Italia, cu 800 de milioane de euro, şi Spania, cu 400 de milioane de euro. Peste 5,7 milioane de români aveau oficial reşedinţa sau domiciliul în afara ţării în 2021, potrivit Ministerului de Externe. Cei mai mulţi se aflau în Italia, peste 1,1 milioane, în Spania, peste un milion, în Marea Britanie, aproape 950.000, în Germania, peste 800.000, şi în Statele Unite ale Americii, circa 465.000.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind înfiinţarea în Italia a Agenţiei consulare a României la Cagliari, în subordinea Consulatului General al României la Roma. Ministerul român de Externe arată că, în perioada 5 – 8 octombrie 2022, în capitala insulei italiene a fost prezent un consulat itinerant, care a prestat 370 de servicii consulare şi a acordat asistenţă de specialitate cetăţenilor români rezidenţi în zonă. Funcţionarii consulari au preluat cereri pentru emiterea de paşapoarte, de titluri de călătorie şi caziere judiciare, pentru întocmirea de acte notariale şi documente de stare civilă. Cu această ocazie au fost eliberate şi paşapoartele pentru care conaţionalii din regiune aplicaseră anterior la sediul de la Roma. Peste 11.200 de români trăiau în Sardinia la începutul anului 2022, conform datelor Institutului național de Statistică din Italia.
România a fost inclusă de Thailanda pe lista statelor ai căror cetăţeni pot călători în această ţară fără a avea obligaţia obţinerii unei vize. Astfel, începând cu data de 15 iulie, cetăţenii români care călătoresc în Regatul Thailandei în scop de turism sau de afaceri, pentru o perioadă de maximum 60 de zile, sunt exceptaţi de la obligaţia obţinerii unei vize de intrare. Ministerul român de Externe transmite că decizia administraţiei de la Bangkok este rezultatul demersurilor susţinute ale diplomaţiei româneşti, prin intermediul Ambasadei ţării noastre în ţara asiatică. Peste 20 de milioane de turiști străini au vizitat Thailanda în 2023, potrivit Ministerului thailandez al Turismului.
Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Sardeluţă marinată” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate. Acesta este al 13-lea produs românesc recunoscut la nivel european. 11 dintre acestea, respectiv Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Scrumbia afumată de Dunăre, Telemeaua de Sibiu, Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcavalul de Săveni, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pita de Pecica şi Salinatele de Turda au Indicaţie Geografică Protejată. Telemeaua de Ibăneşti are Denumire de Origine Protejată, iar Salată tradiţională cu icre de crap este un produs cu Specialitate Tradiţională Garantată.
PROUD – școala online de limba română cu sediul la New York organizează a 3-a ediție a proiectului „Ora de poveste” dedicat copiilor români din diaspora. Proiectul, care se desfășoară cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, este alcătuit din 5 întâlniri săptămânale, în cadrul cărora copiii au ocazia să asculte povești în limba română narate de actori, scriitori, antreprenori și jurnaliști. Prima sesiune de lectură a avut loc la 29 iunie și a fost susținută de psihologul Candice Dragotă, autor de cărți pentru copii. Următoarele sesiuni i-au avut ca invitați pe actorul de teatru și film George Constantinescu, directorul Teatrului de Artă București, și pe soprana de renume mondial Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii. Următoarele sesiuni se vor desfășura pe 20 și 27 iulie. Accesul este gratuit pe bază de înscriere. Detalii se găsesc pe site-ul şcolii, romanianonlineschool.com.