Jurnal românesc – 16.07.2024
Premierul Marcel Ciolacu a avut, luni, la București, o întrevedere cu reprezentanţii Google şi a participat la semnarea unui memorandum de înţelegere între Guvernul României şi această companie, în contextul proiectelor pe care ţara le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare şi cercetare.
Daniela Budu, 16.07.2024, 11:22
Premierul Marcel Ciolacu a avut, luni, la București, o întrevedere cu reprezentanţii Google şi a participat la semnarea unui memorandum de înţelegere între Guvernul României şi această companie, în contextul proiectelor pe care ţara le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare şi cercetare. Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul a subliniat că România este o piaţă atractivă pentru investitorii din domeniul tehnologiei informaţiilor, atât prin oportunitatea proiectelor majore în centre de date şi servicii de cloud, cât şi datorită specialiştilor cu înaltă formare profesională şi a legislaţiei avansate. La rândul său, Thomas Kurian, director general al Google Cloud, a discutat cu oficialii români despre accelerarea transformării digitale pentru serviciile publice din România şi oportunităţile de implementare a inteligenţei artificiale. Totodată, reprezentanţii Google şi-au reafirmat sprijinul pentru a contribui la creşterea rezilienţei cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici și consolidarea competenţelor digitale de bază şi avansate.
* * *
Filmele românești „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, regizat de Radu Jude și „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, participă la Festivalul Internațional de Film de la Ierusalim. Este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Israel care se desfășoară în perioada 18 – 28 iulie, la Cinemateca din Ierusalim și în alte locații din oraş. Fiecare film românesc va fi difuzat cu subtitrare în limbile engleză și ebraică. „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor. De asemenea, filmul a fost propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”. „Trei kilometri până la capătul lumii” a primit Premiul Queer Palm la Festivalul de la Cannes 2024.
* * *
Expoziție vernisată pe 16 iulie de Galeriile de artă Rotenberg-Uzunov şi Alexandru Rădulescu din Bucureşti la Centrul Cultural ”Palatul” din Balcic. Expoziţia poartă titlul ”Balcic: Lumea artei, 100 de ani mai târziu” şi este dedicată, potrivit Centrului Cultural, artei româneşti interbelice. Ea include 52 de opere, fotografii şi documente care surprind momente notabile ale Şcolii de Artă de la Marea Neagră, sintagmă creată în 1932 de istoricul şi teoreticianul de artă Henri Focillon. Vizitatorii vor putea vedea, între altele, opere semnate de Dan Ialomiţeanu, Eustaţiu Stoenescu, Jean L. Cosmovici. Alături de operele lor se vor afla fotografii vechi, o invitaţie la botezul lui Marie Alexandra Victoria (viitoarea regina Maria a României), precum şi o fotografie pictată de Maiestatea Sa. Evenimentul reunește lucrări originale importante aparţinând atât celor două galerii din România, precum și Casei de licitaţii Historic şi unor colecţionari privaţi.
* * *
Dino Parc Râşnov ocupă al treilea loc în topul parcurilor de distracţie din Europa – arată clasamentul realizat de site-ul specializat europeanbestdestinations.com. Astfel, Dino Parc Râşnov este singurul parc de distracţii din România care primeşte una dintre cele mai importante recunoaşteri europene, după ce a reuşit să se menţină pentru al doilea an consecutiv în topul competiţiei Destinaţia Anului 2024, la categoria „Parcuri de distracţie şi aventură”. El se află, în acest an, alături de alte parcuri de distracţie consacrate la nivel european, precum Disneyland (Franţa), Europa-park (Germania), PortAventura World (Spania) sau Gröna Lund (Suedia).
* * *
Organizaţia Slow Food Buzău va promova judeţul la ediţia din acest an a celui mai mare târg de profil – Terra Madre, care va avea loc la Torino, Italia. Slow Food Buzău a anunţat că va fi reprezentată la acest eveniment printr-un stand la care vor putea fi regăsite produse tradiţionale precum babicul, zacusca de trufe şi berea artizanală și invită românii din diaspora să deguste câteva dintre produsele tradiţionale româneşti. Evenimentul se va desfăşura în perioada 26-30 septembrie şi reuneşte participanţi din toate colţurile lumii. Promovat ca o alternativă la fast-food, conceptul Slow Food propune păstrarea bucătăriei tradiţionale şi regionale şi încurajează cultivarea plantelor, seminţelor şi creșterea animalelor caracteristice ecosistemului local.