Măsuri pentru gestionarea populaţiei de urşi
Deputaţii români au modificat legislaţia privind vânarea urşilor
Bogdan Matei, 16.07.2024, 11:44
Sunt rare momentele în care parlamentarii români sunt deranjaţi din lunga lor vacanţă de vară şi convocaţi la lucru, pentru sesiuni legislative extradordinare. Luni a fost un astfel de moment, când deputaţii s-au întors în bănci ca să aprobe noi cote de vânătoare la urs. Demersul survine după recenta tragedie din munţi, unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de o ursoaică, pe un traseu turistic. Adoptat încă de anul trecut de Senat, proiectul de lege iniţiat de UDMR (fost partener-junior la guvernare al PSD şi PNL), prevede că peste 400 de exemplare vor fi omorâte în 2024 şi 2025. Sunt vizate, în primul rând, animalele agresive, care atacă oamenii şi bunurile acestora, cele mai afectate zone fiind judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş, toate din centrul ţării.
Numai în Harghita, de pildă, jandarmii au fost solicitaţi să intervină, de la începutul anului, de 231 de ori pentru alungarea unor urşi. Fost ministru de resort, senatorul UDMR Tánczos Barna, iniţiator al proiectului, a declarat că demersul se bazează pe un studiu ştiinţific comandat de ministerul Mediului, care vizează estimarea populaţiei de urs brun din România.
Tánczos Barna: „Toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun din România, inclusiv cele făcute de ONG-uri. Populaţia de urs brun din România nu este într-un pericol, este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate statele membre ale Uniunii Europene, unde există o populaţie semnificativă de urs brun.”
Proiectul a fost votat de reprezentanţii PNL, PSD, AUR (opoziţia naţionalistă). Tot din opoziţie, parlamentarii USR s-au abţinut de la vot, după ce mai multe amendamente depuse de ei au fost respinse. Diana Buzoianu, USR: „Primul amendament respins vorbeşte despre faptul că, în momentul de faţă cota de intervenţie noi doream să o facem, dacă tot ne dorim nu vânătoare, ci chiar rezolvarea problemei, să fie făcută de personalul tehnic specializat. Este simplu, problema nu se rezolvă cu vânătoare de trofee.”
Între timp, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Marius Dan Sîiulescu, a dispus intensificarea monitorizării populaţiei de urs în fondurile cinegetice gestionate de Romsilva, în special pe traseele turistice. Vânătorii susţin, însă, că fără reducerea populaţiei de urşi din România, problema interferării lor cu habitatele umane nu va fi rezolvată. Experţii mai spun că în zonele aflate la altitudine mare nu s-au înregistrat evenimente tragice, fiindcă urşii bătrâni, mai puţini la număr, se comportă natural şi se retrag din faţa omului. Marile probleme vin dinspre urşii mai tineri, cei născuţi în zonele cultivate, cărora nu le e frică de oameni şi sunt obişnuiţi să se hrănească provocând pagube în gospodării şi pe ogoare