România – efectele caniculei
Vremea se menține caniculară în România. Au fost introduce restricţii de circulaţie pe drumuri. Și circulația feroviară a fost afectată.
Mihai Pelin, 15.07.2024, 12:20
România continuă să se afle sub influenţa unei mase de aer tropical. Până miercuri, sunt aşteptate maxime de până la 42 de grade Celsius la umbră. Mai mult decât atât, şi minimele vor fi și ele foarte ridicate și nu vor coborî sub 20 de grade.
De joi, temperaturile mai scad, dar apoi vremea se va schimba – spun cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, căderi de grindină izolat, cantităţi mai importante de apă în toate regiunile. Disconfortul termic se va menţine în continuare accentuat, de data aceasta pe fondul pătrunderii unui aport de umezeală mai mare.
Din cauza temperaturilor extrem de ridicate au fost introduse restricţii de tonaj pe drumurile naţionale, expres şi pe autostrăzile din ţară. Până miercuri, nu vor putea să circule autovehiculele cu masă autorizată mai mare de 12 t. Pe unele sectoare de drum nu au circulat nici maşinile de peste 7 tone şi jumătate, iar șoferii au fost nemulțumiti.
Şi circulația feroviară a fost afectată. Trenurile merg cu viteză mai mică cu 20 -30 de kilometri pe oră din cauza temperaturilor mari de la nivelul şinelor, iar din această cauză multe dintre ele ajung cu întârziere la destinație.
Efectele caniculei afectează starea de sănătate a populației, in special pe copii, vârstnici şi persoanele cu dizabilități sau boli cronice. Pe străzile cu asfalt încins și printre blocurile ce radiază căldură, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic, spun medicii. În multe oraşe, autorităţile au instalat puncte de prim ajutor pentru cei nevoiţi să iasă din casă. În toată ţara a crescut în ultimele zile numărul apelurilor la serviciul de ambulanţă.
Canicula si seceta au lăsat mii de gospodãrii fãrã apã potabilã. În unele localități distributia apei se face dupã un program bine stabilit, iar primarii fac apel la populatie sã consume cu responsabilitate apa, evitând udatul legumelor sau umplerea piscinelor.
Pentru a face față temperaturilor sufocante din ultimele săptămâni, tot mai mulți oameni folosesc aparate de aer condiționat. Pentru a răci temperatura în încăpere și pentru a o menține, aparatele de aer condiționat trebuie să funcționeze între 4 și 7 ore pe zi. Asa se face ca și facturile la curent sunt considerabil mai mari în această perioadă.
În contextul în care consumul a crescut foarte mult, autoritățile avertizează că există riscul unor pene de curent. În plus, mai multe fluctuații au fost înregistrate în diferite zone ale țării, pentru că rețeaua electrică se supraîncălzește.
Specialiștii spun că astfel de evenimente vor deveni mult mai frecvente în următorii ani pe fondul încălzirii climei. Pe lângă România, valul de caniculă extrem de puternic afectează în aceste zile mai multe țări din Europa de sud-est. Temperaturi ridicate s-au înregistrat la Atena, Skopje, Belgrad Sofia, Zagreb, Budapesta şi Istanbul.