Judeţul Vâlcea
Astăzi vă invităm într-un periplu în judeţul Vâlcea. Ne aflăm în nordul Munteniei, într-un judeţ de o mare varietate, unde muzee în aer liber, staţiuni balneoclimaterice, parcuri de aventură, plimbări montane, sau popasuri prin locuri pline de istorie sunt numai câteva dintre tentaţii.
Ana-Maria Cononovici, 13.07.2024, 12:00
Costin Corboianu, ghid de turism ne-a povestit câte ceva despre varietatea zonei:
“Județul Vâlcea este unul din județele din România care face parte, conform specialiștilor, din top trei al atracțiilor turistice. Este un județ care se întinde din zona montană până în bazinul Oltului. Avem o varietate de forme de relief și de obiceiuri și tradiții. Județul Vâlcea este singurul județ din sudul României care are un obiectiv de patrimoniu UNESCO: să nu uităm mănăstirea Hurezi, ctitoria lui Constantin Brâncoveanu. Să nu uităm că în județul Vâlcea este localitatea Horezu, care este socotită capitala ceramicii românești.
În județul Vâlcea avem, de asemenea, un sat incredibil, se numește Firijba, despre care, în perioada interbelică, Dimitrie Gusti, cel care a întemeiat la București Muzeul Satului, spunea că este cel mai vechi stat din România. Un județ cu parcuri naționale, vezi Parcul Național Buila Vânturarița, Parcul Național Cozia, cu varietate de oferte de la turismul montan, la turismul viticol și nu în ultimul rând la stațiunile balnoclimaterice, care sunt atât de cunoscute, începând cu Călimănești, Căciulata, Olănești, Govora. Un județ, cum spuneam cu potențial turistic fantastic, este județul al al 2-lea din România, după județul Neamț, de exemplu, ca schituri și biserici ortodoxe, pe locul trei fiind județul Suceava.”
Oraşul reşedinţă de judeţ este Râmnicu Vâlcea. Aici poate fi vizitat Muzeul de Artă „Casa Simian”, casă construită în 1940. Elementele arhitecturale ale Casei Simian creează impresia unei vile italiene, cu o superbă gradină de vară. Muzeul găzduieşte opere de artă ale unor artişti renumiţi, precum: Grigorescu, Tonitza, Storck, Vermont, Ressu, Pallady, Ţuculescu. Vis-à-vis de Muzeul de Artă „Casa Simian” se află Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, care se remarcă prin arhitectura sa unică în Oltenia, având o cupolă-vitraliu. Biblioteca a fost inaugurată în anul 2004 şi deţine peste 400.000 de volume de cărţi, periodice, documente grafice şi audio-vizuale disponibile în mai multe limbi de circulaţie internaţională.
Nu departe se găseşte Muzeul de Istorie, adăpostit într-o clădire din secolul al XIX-lea, cunoscută ca fosta „Şcoală cu ceas”. Muzeul de Istorie găzduieşte expoziţii permanente, ce prezintă aspecte din viaţa şi activitatea vechilor locuitori din Valea Oltului. Muzeul de Istorie deţine colecţii filatelice, colecţie de arme vechi, colecţie de tipărituri, de carte veche şi multe alte obiecte rare cu valoare istorică. Parcul Zăvoi, sau Grădina Zoologică sunt două popasuri pentru iubitorii de natură.
Invitaţia a fost lansată! Până data viitoare, vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!