Muncind în România – 09.07.2024
Trei sferturi dintre cetăţenii străini care muncesc sau studiază în judeţul Alba, în centrul României, sunt din state non-UE, transmite Serviciul local pentru Imigrări.
Sorin Iordan, 09.07.2024, 17:05
Trei sferturi dintre cetăţenii străini care muncesc sau studiază în judeţul Alba, în centrul României, sunt din state non-UE, transmite Serviciul local pentru Imigrări. Instituţia arată că, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pentru 2.989 de persoane, dintre care 2.253 de străini din state terţe şi 736 din state al Uniunii Europene.
Cei mai mulţi extracomunitari provin din Nepal – 559, din Sri Lanka – 323, Republica Moldova – 312, Bangladesh – 222, India – 190 şi Turcia – 106. În ceea ce-i proveşte pe cei 736 de cetăţeni europeni, majoritatea sunt din Italia, Germania şi Spania. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă şi studii.
De asemenea, în perioada menţionată, au fost emise 950 de permise pentru şedere temporară şi 10 pentru şedere pe termen lung. Serviciul pentru Imigrări din Alba precizează că, din 1.405 cereri înregistrate pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, 1.203 au fost aprobate pentru angajarea de lucrători permanenţi şi detaşaţi, iar restul au fost respinse. Totodată, au fost înregistrate şi 10 invitaţii pentru cetăţeni din state non-UE şi 4 cereri privind reîntregirea familiei cu cetăţeni din state terţe, toate fiind avizate pozitiv.
Aproape 40 de muncitori proveniţi din India, angajaţi ai unei firme din Tulcea, în sud-estul României, sunt nemulţumiţi de companie şi au depus plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la cel de poliţie. Potrivit angajatorului, o firmă din domeniul construcţiilor civile, lucrătorii din India se plâng din cauză că nu li s-au achitat salariile, deşi au luat bani în avans. Un reprezentant al angajatorului a declarat că oamenii doresc să încaseze banii pe concediile pe care trebuie să le primească, în acelaşi timp în care lucrează, ceea ce este ilegal. El a mai spus că firma le-a asigurat acestora condiţii de cazare, dar că aceştia au deteriorat spaţiile respective şi acuză o acţiune premeditată. Lucrătorii din India au depus o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar unii dintre ei s-au prezentat şi la sediul Inspectoratului de Poliţie Tulcea.
Compania de IT Cognizant România anunţă că recrutează peste 100 de experţi în tehnologia informaţiei, în plus faţă de cei peste 100 angajaţi de la începutul acestui an. Posturile, care necesită experienţă medie şi îndelungată, sunt disponibile în toată România, într-un model de muncă hibrid, pentru specialişti în Java, FullStack Web, .NET, AI & Analytics, Data, DevOps şi QA Automation.
Potrivit companiei, evoluţia tehnologiei aduce şi noi trenduri în piaţă în ceea ce priveşte pregătirea pe care specialiştii IT din prezent este nevoie să o aibă pentru a face faţă cererii din zona de business. Cognizant este prezentă pe piaţa românească din 2018, când a achiziţionat Softvision, companie fondată în 1998, la Cluj-Napoca.
În prezent, Cognizant România are 2.400 de angajaţi şi operează în sedii din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare, în nord-vest, Iaşi, în nord-est, şi Timişoara, în vest.
Grupul BMW şi NTT Data dezvoltă un nou hub IT în România, la Cluj-Napoca, şi anunţă că numărul de angajaţi se va dubla până la 250 de experţi, până la sfârşitul anului. Până la finele lui 2024, compania îşi propune să obţină o cifră de afaceri în zona a zeci de milioane de euro, iar pe termen lung, să ajungă la peste 1.000 de angajaţi în România.
Noul hub IT va dezvolta componente centrale pentru proiecte cu accent pe continentul European, precum sisteme IT pentru lanţurile de aprovizionare şi de control, pentru programul de producţie inteligentă Digital Shopfloor şi modele de vânzări directe de vehicule. La ora actuală, la nivel mondial, peste 9.400 de angajaţi lucrează în domeniul IT şi al dezvoltării software pentru BMW Group şi întreprinderile sale mixte. La rândul său, NTT Data România, parte din NTT Data Group, deţine oferă o gamă variată de servicii IT, de la securitate cibernetică, consultanţă şi dezvoltare de sisteme, până la soluţii de outsourcing şi stocare în cloud.