Măsuri de protecție în domeniul energetic pentru consumatorii vulnerabili
Strategia energetică nu trebuie să fie nici de stânga, nici de dreapta, nici în Uniunea Europeană, nici în statele membre.
Robina Cornaciu, 09.07.2024, 09:05
În sectorul energetic, finalizarea pieței interne a UE necesită mai multe etape: eliminarea numeroaselor obstacole și bariere în calea comerțului, alinierea politicilor fiscale și de stabilire a prețurilor la norme și standarde și punerea în aplicare a reglementărilor de mediu și de siguranță. Obiectivul este de a asigura o piață funcțională, cu acces echitabil, protecție ridicată a consumatorilor și niveluri suficiente de interconectare și capacitate de producție.
Parlamentul a subliniat, de asemenea, importanța unei viziuni europene comune asupra investițiilor pe termen mediu; o mai bună cooperare între autoritățile de reglementare, țările UE și operatorii de sisteme de transport și un proces solid de armonizare a condițiilor de acces la rețea.
La inițiativa Parlamentului European, s-a acordat o importanță deosebită creșterii drepturilor consumatorilor în domenii precum protecția clienților vulnerabili, sărăcia energetică, protecția împotriva deconectărilor și furnizorii de ultimă instanță.
La finele lunii mai, în plenul Parlamentului European, europarlamentarul român, Maria Grapini a susținut vehement ideea că toate politicile europene trebuie să țină cont de oameni. Maria Grapini a declarat că politicile energetice și de mediu trebuie făcute cu măsuri de protecție a consumatorilor vulnerabili.
“Strategia energetică nu trebuie să fie nici de stânga, nici de dreapta, nici în Uniunea Europeană, nici în statele membre. Politicile energetice și măsurile trebuie să fie pentru oameni. Eu sunt îngrijorată și întreb de ce discutăm și trecem de cinci, șase luni în inventar problemele crizei energetice și nu găsim măsurile să le aplicăm.
Vedem că astăzi dezbatem și abia în octombrie se va vota. În octombrie s-ar putea să fie frig, cum stau oamenii. Se va întâmpla ca și în situația crizei COVID să nu răspundă nimeni. Dacă vor fi copii, vor fi bătrâni care mor în camera, în casă că nu au încălzire? Deci sunt soluții. Eu cred că nu trebuie să amânăm și să găsim soluții corecte.
Dacă cetățenii nu pot plăti facturile datorită crizei energetice, nici pe cele la gaze, la energie , acordați bani să își pună panouri solare, găsiți soluții concrete, pentru că așa vor cădea și întreprinderile mici și mijlocii și industria din Uniunea Europeană și vom avea o criză umanitară.”