Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)
Șapte artiști deschid sezonul de „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)”.
Eugen Cojocariu, 04.07.2024, 17:26
Derulat de Forumul Artelor Vizuale, „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)” reunește povești despre oameni și natură, semnate de 7 artiști vizuali: Emil Cristian Ghiță, Irina Maria Iliescu, Alexandra Dumirescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici și Meri The Zu.
O comunitate de artiști aduce un vis green culture la Eforie Sud, o poveste despre locuri uitate sau iresponsabil exploatate, care ar putea deveni spații frumoase și primitoare, încurajând dialogul între culturi, discipline, genuri și vârste.
Lucrările lor, care vor rămâne la Cinemascop în perioada iulie – septembrie 2024, dau imagine unor scenarii triste, dar foarte probabile. Artiștii caută urmele civilizației moderne în valuri tulburi sau însoțesc până departe drumul speciilor pentru totdeauna alungate de vecinătatea cu oamenii.
Tema ecologică va fi reluată în două instalații semnate de Emil Cristian Ghiță și în lucrarea „Landscape”, semnată de Alexandra Dumitrescu. Consumerismul și uyura moral[, alături de noile concepte europene de dezvoltare comunitară, bazate pe frumusețe, sustenabilitate și unitate, vor fi puse în discuție într-o serie de ateliere creative și în 3 conferințe tematice, care vor fi organizate în incinta Grădinii Cinemascop.
Proiectul „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)” susține cercetarea și producția artistică interesată de tematici legate de mediu și comunitate, stimulând intervențiile culturale semnificative, care contribuie la înțelegerea profundă a legăturilor dintre cultură, artă și mediu.
Eforie Colorat este un hub cultural lansat în anul 2021 la Eforie Sud, în beneficiul turiștilor și membrilor comunității locale, pentru comunitățile artistice și grupurile de dialog civic la nivel național – care au la dispoziție, anual, o serie de rezidențe creative la Marea Neagră. Inițiat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh și primăria Orașului Eforie, programul „Eforie Colorat” își propune promovarea unui set de bune practici pentru dezvoltarea în zone cu acces limitat la cultură, ridicarea nivelului de educare și conștientizare în probleme de mediu și revitalizarea spațiilor de întâlnire comunitară de la malul Mării Negre.