Reprezentativitatea deputaţilor români în Parlamentul European
După alegerile din iunie 2024, Parlamentul European se va reuni în prima şedinţă plenară pe 16 iulie, la Strasbourg. Între timp, deputaţii aleşi se afiliează la grupurile politice din Parlamentul European.
Clara Iancu, 04.07.2024, 09:00
Alegerile europene din 6-9 iunie 2024 deschid un nou capitol pentru Uniunea Europeană. Deputații nou aleși în Parlamentul European vor lua o serie de măsuri esențiale cu privire la cine va conduce instituțiile Uniunii Europene și vor relua activitatea parlamentară constând în adoptarea legislației și monitorizarea Comisiei Europene și a altor organe ale Uniunii Europene. Componenţa exactă a grupurilor politice din Parlamentul European se va stabili în această lună.
L-am rugat pe conf. univ. dr. Cristian Pârvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative să ne spună care va fi reprezentativitatea deputaţilor români în grupurile politice din Parlamentul European.
“România are 33 de europarlamentari, cred că ăsta este deja un subiect cunoscut. În 2019, Cristian Teheş a fost ales pe lista PSD. Dar, destul de repede, în 2020, a părăsit acel grup pentru Partidul Conservator European, acolo unde va rămâne să reprezinte în continuare o parte a societății românești. România are anul acesta cea mai diversă reprezentare în Parlamentul European din istorie, pentru că, mă rog, avem direct ales, nu doar plecând de la un partid la altul și un ecologist.“
Este un avantaj sau nu?
“Cu siguranță este un avantaj și este o dovadă de dinamică politică până la urmă, pentru că putem să avem un cuvânt de spus în toate aceste grupuri și sunt convins că vom avea și în identitate și democrație. Deci, cu excepția grupului stângii, probabil vom avea reprezentanți în toate celelalte grupuri politice și asta e o premieră.”
Prima sesiune plenară a noii legislaturi a Parlamentului European va avea loc din 16 în 19 iulie la Strasbourg, ocazie cu care Parlamentul își va alege noul președinte, vicepreședinții și chestorii, și va decide asupra numărului de eurodeputați care vor forma fiecare comisie parlamentară. Ulterior, europarlamentarii vor vota pentru alegerea unui nou președinte al Comisiei Europene. Apoi, ei vor evalua candidații la funcțiile de comisari europeni în urma unor audieri publice. Noua Comisie va trebui să întrunească aprobarea Parlamentului printr-un vot în plen pentru a putea să-și înceapă mandatul.