Producţia europeană pe bază de cărbune şi gaz a scăzut la niveluri record
Importurile UE de produse energetice continuă să scadă, arată un sondaj Eurobarometru. În acelaşi timp, producţia europeană pe bază de cărbune şi gaz a scăzut la niveluri record. Acum, la nivelul UE, sursele regenerabile de energie reprezintă cea mai mare parte a producției de energie electrică.
Luminița Voinea, 03.07.2024, 09:48
În primul trimestru al anului 2024, Uniunea Europeană a importat produse energetice în valoare de 95,5 miliarde EUR, cu 26,4% mai puțin față de același trimestru al anului 2023.
Majoritatea importurilor UE de uleiuri petroliere au venit din Statele Unite, Norvegia și Kazahstan.
Aproape jumătate din gazul natural în stare gazoasă a venit din Norvegia, Algeria și Rusia, iar Statele Unite au furnizat aproape jumătate din gazele naturale lichefiate importate.
Vestea bună este că la nivelul Uniunii Europene sursele regenerabile au avut cel mai mare aport în producţia de energie de anul trecut.
Conform Eurostat, aceasta a reprezentat aproape 45% din totalul energiei produse în spaţiul comunitar, urmată de combustibilii fosili și de energia nucleară.
Aceasta este considerată o sursă curată de energie și a crescut cu 1,2 procente, totalizând o cotă de aproape 23% din producţia europeană.
Împreună, energia regenerabilă și cea nucleară reprezintă peste 67% din producţia europeană.
România se situează peste media europeană, cu o producţie curată ce a avut o pondere de 70 de procente.
În acelaşi timp, producţia europeană pe bază de cărbune şi gaz a scăzut la niveluri record.
De altfel, electricitatea pe bază de gaz a scăzut la cele mai mici niveluri după 1995, iar cea pe bază de cărbune la cele mai mici cote din istoria înregistrărilor europene, arată datele Eurostat.
România stă bine şi în acest caz, cu o scădere a ponderii surselor fosile la 30 de procente în 2023.
În ceea ce privește prețurile energiei, în martie 2023, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă de reformare a pieței energiei.
Un an mai târziu, în aprilie 2024, Parlamentul European a adoptat reforma pieței energiei electrice, care protejează clienții vulnerabili de furnizori, iar în luna mai, Consiliul European a adoptat normele actualizate ale reformei .
Astfel, consumatorii din Uniunea Europeană beneficiază de prețuri stabile la energie, de o mai mică dependență de prețul combustibililor fosili și de protecție împotriva crizelor viitoare.