Efectele intemperiilor în România
România s-a confruntat cu un nou episod de vreme extremă.
Ştefan Stoica, 03.07.2024, 12:15
Cu excepţia Constanţei şi a Tulcei, cele două judeţe riverane Mării Negre, toată România a fost, timp de două zile, până miercuri dimineaţă, victima capriciilor vremii extreme. Nu e primul episod estival de ploi şi vijelii care alternează cu caniculă şi disconfort termic accentuat şi, cu siguranţă, nu va fi nici ultimul.
Codurile galben sau portocaliu de vreme extremă au fost însoţite de atenţionări de inundaţii din partea hidrologilor. În total, furtunile au afectat peste 40 de localităţi din 19 judeţe, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din zeci de case, curţi, beciuri şi subsoluri, precum şi de pe mai multe străzi.
Traficul rutier a fost blocat pe DN1, cea mai aglomerată arteră rutieră din România şi din sud-estul Europei, în zona de urcare spre munte, după ce un brad doborât de vânt a căzut pe carosabil.
Tot din cauza vântului puternic, pompierii au fost nevoiţi să intervină pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie de la acoperişurile a şase imobile, precum şi pentru degajarea a zeci de copaci şi a doi stâlpi de electricitate prăbuşiţi. În urma acestor evenimente, 10 autoturisme au fost avariate. Traficul feroviar a fost temporar blocat pe o magistrală din nord-estul ţării, iar pe o alta din centru trenurile au fost oprite temporar din cauza aluviunilor şi copacilor căzuţi în gabaritul liniei. CFR Călători a anunţat că, în total, 13 trenuri au fost afectate, marţi, de caniculă şi furtuni.
A fost furtună şi în Bucureşti şi în judeţul limitrof Ilfov, unde pompierii au gestionat zeci de intervenţii. Au căzut copaci şi s-au produs incendii la cablurile electrice. Două persoane au fost rănite după ce au fost lovite de crengile arborilor, iar aproape 40 de autoturisme au fost avariate.
Tot în sud, dar în judeţul Prahova, peste 5.400 de consumatori din mai multe localităţi nu beneficiau, miercuri dimineaţă, de electricitate, ca urmare a problemelor cauzate de vijelie.
În nord-vest, într-o comună din Maramureş, vijelia a pus la pământ o pădure, 15 arbori au fost doborâţi de vânt şi şapte acoperişuri avariate. Pompierii salvatori au intervenit pentru acordarea primului ajutor unui bărbat rănit de o prelată ruptă de vântul puternic, în localitatea Sighetul Marmaţiei din acelaşi judeţ. Ulterior, victima a fost transportată la spital pentru investigaţii medicale de specialitate. O altă intervenţie a pompierilor maramureşeni a avut loc în localitatea Ocna Şugatag, unde un bărbat a fost lovit de trăsnet, fiind declarat decedat. Autorităţile dau asigurări că evoluţia situaţiei din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea dispunerii măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.