UE adoptă o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei şi prelungeşte protecţia acordată refugiaţilor ucraineni
Uniunea Europeană a adoptat noi măsuri punitive pentru a contracara eludarea sancţiunilor şi a împiedica Rusia să obţină tehnologie occidentală pentru fabricarea de arme. Totodată, Bruxelles-ul a prelungit din nou, până în martie 2026, protecţia temporară acordată celor în jur de 4,2 milioane de refugiaţi ucraineni.
Arina Petrovici-Matei, 01.07.2024, 09:30
Noi 69 de persoane şi 47 de entităţi legate de invazia rusă împotriva Ucrainei au intrat sub incidenţa sancţiunilor, cu îngheţarea activelor şi, în cazul persoanelor, cu interdicţia de a călători în Uniunea Europeană – au decis miniştrii de Externe din statele membre. Pentru prima dată, noua serie de sancţiuni vizează de asemenea sectorul rus de gaz natural lichefiat, sector de mai multe miliarde de dolari. Aceste măsuri punitive interzic unor porturi din Belgia să transporte gaz natural lichefiat rusesc către ţări din afara Uniunii Europene, după o perioadă de tranziţie de nouă luni.
De asemenea, este vizată aşa-numita „flotă din umbră” a preşedintelui rus Vladimir Putin, folosită pentru a eluda sancţiunile şi formată din 27 de nave.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană a prelungit din nou, până la data de 4 martie 2026, protecţia temporară acordată celor în jur de 4,2 milioane de refugiaţi ucraineni.
Amintim că Bruxelles-ul a activat pe 4 martie 2022, în premieră, directiva privind protecţia temporară în Uniune, care le acordă beneficiarilor ucraineni un statut ce le permite să locuiască, să lucreze şi să primească ajutoare în ţările membre. Această protecţie, care urma să expire la 4 martie 2025, a fost prelungită cu încă un an, din cauza continuării războiului.
„Zi după zi, Rusia terorizează poporul ucrainean cu bombardamentele sale (…)
Cei care au fugit de agresiune pot continua să conteze pe solidaritatea noastră” – a declarat secretarul de stat pentru azil şi migraţie al Belgiei, Nicole de Moor. Ţările din Uniunea Europeană care găzduiesc cei mai mulţi refugiaţi ucraineni sunt Germania (aproape 1,2 milioane), Polonia (peste 950.000) şi Cehia (peste 350.000). Potrivit Eurostat, femeile adulte reprezintă aproape jumătate dintre beneficiarii acestei protecţii, iar minorii, în jur de o treime.