UE a deschis oficial negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova
Ucraina şi Republica Moldova au început oficial procesul de aderare la UE, prin organizarea primelor conferinţe interguvernamentale.
Corina Cristea, 01.07.2024, 09:11
Prima conferință interguvernamentală cu o țară candidată la UE marchează începutul oficial al discuțiilor de aderare, un proces care durează de obicei ani de zile. Pentru Ucraina și Republica Moldova acest moment s-a concretizat pe 25 iunie, la câteva zile după ce, la capătul a săptămâni de dezbateri, statele membre ale Uniunii și-au dat acordul de principiu asupra cadrelor de negociere pentru aderare.
Reuniți la Luxemburg, oficialii instituţiilor europene au discutat cu reprezentanţii celor două guverne structura şi calendarul viitoarelor negocieri şi au stabilit primele capitole la care cele două state trebuie să facă ajustările legislative pentru a corespunde dreptului comunitar. Este vorba de aşa-zisele capitole fundamentale, care pregătesc legislaţia aferentă statului de drept, funcţionarea democraţiei, a libertăţilor fundamentale, precum şi controlul financiar.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, într-un mesaj video, deschiderea negocierilor:
“Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ și transformator pentru aceste două țări și pentru Uniunea noastră și celebrăm valorile și principiile care ne unesc. UE a fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică și economică. Ea este o mărturie a aspirației noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate”.
„Popoarele din Ucraina și Republica Moldova și-au demonstrat angajamentul și hotărârea de neclintit de a face parte din acest proiect. Chiar și pe timp de război și tulburări, ei au început reforme ample”, a subliniat șefa executivului comunitar. Va fi un proces “riguros și solicitant”, avertizat, în același timp, Ursula von der Leyen:
“Negocierile de aderare sunt menite să pregătească candidații pentru responsabilitățile de membru. Acesta este motivul pentru care nu există scurtături. Ne angajăm în aceste negocieri într-un spirit puternic de deschidere, implicare și angajament. Calea care ne așteaptă va fi plină de provocări. Dar este, de asemenea, plină de oportunități imense pentru Moldova și Ucraina – precum și pentru întreaga noastră Uniune. Împreună, putem făuri o Europă mai mare, mai dinamică și mai orientată spre viitor.“
UE a decis deschiderea negocierilor de aderare cu cele două țări în decembrie anul trecut. Deşi ambele state au fost invitate simultan pentru a adera la Uniune, traseul lor se desparte aici şi pot adera în momente diferite, în funcţie de progresele făcute. Următoarele conferinţe interguvernamentale ar putea avea loc în decembrie, în cazul unui acord sub preşedinţia ungară a Consiliului, sau la începutul anului viitor. Ucraina şi Republica Moldova îşi propun să menţină pasul accelerat al reformelor, astfel încât să poată adera până în 2030.