Jurnal Românesc – 27.06.2024
Lucrătorii și voluntarii Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg au stabilit, recent, două recorduri: cel mai lung și cel mai greu brâu românesc - 1.667,41 metri și 70 de kilograme.
Roxana Vasile, 27.06.2024, 11:00
Lucrătorii și voluntarii Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg au stabilit, recent, două recorduri: cel mai lung și cel mai greu brâu românesc – 1.667,41 metri și 70 de kilograme. Brâul a fost măsurat de o comisie de la Cartea Recordurilor în Piața Sf. Iacob, din centrul orașului. Români din toată lumea s-au implicat în inițiativa Centrului Cultural din Nürnberg și au creat acest brâu în trei luni, de la Dragobete, până de Ziua Iei. Centrul Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” a lansat o invitație la cusut către românii din întreaga lume la care au răspuns peste o mie de persoane, din Noua Zeelandă, până în Republica Moldova. Fiecare din cei care au contribuit la aceste recorduri au putut alege un model preferat pentru porțiunea de brâu pe care au confecționat-o, singura cerință fiind să aibă lățimea de 7-8 centimetri și minimum 1,5 metri lungime.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei, Ambasada României în Irlanda a organizat, la Dublin, un eveniment de anvergură, în cadrul căruia au fost prezentate publicului costume tradiţionale româneşti, dar şi muzica şi dansurile populare care le-au acompaniat pe cele 20 de tinere care au defilat prin faţa invitaților. Bogăţia portului popular românesc, simbolistica motivelor sau limbajul culorilor şi al ţesăturilor au fost dezvăluite publicului de către Sabina Diaconu, colecţionar privat, care a pus la dispoziţia ambasadei aceste costume. La eveniment au participat președintele Grupului de prietenie din Parlament, parlamentari, ambasadori şi diplomaţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Irlanda.
Episcopul Daciei Felix, Ieronim, a oficiat, luni, slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare și înfrumusețare a Bisericii „Sfânta Treime” din localitatea sârbească Maramorac – informează site-ul basilica.ro. Lucrările au presupus renovarea exteriorului și a turlei lăcașului de cult, precum și înlocuirea acoperișului. Slujba de binecuvântare a fost urmată de Sfânta Liturghie, apoi ierarhul a oferit diplome de recunoștință celor care au contribuit la înfrumusețarea bisericii. Totodată, copii din parohia comunității românești din Maramorac au prezentat un scurt moment artistic de dansuri populare specifice Banatului sârbesc.
Institutul Cultural Român de la Londra continuă seria evenimentelor de promovare a operei sculptorului Constantin Brâncuși în parteneriat cu Fundația Henry Moore. După prezentarea evenimentului online, „Brâncuși și Marea Britanie”, cu participarea curatorilor Ariane Coulondre și Matthew Gale, ICR Londra s-a alăturat, din nou, Fundației Henry Moore pentru conferința „Brâncuși, Marea Britanie și Ideea Sculpturii Moderne”. Evenimentul a fost programat pe 27 iunie, la Henry Moore Studios & Gardens, Hertfordshire, în scopul de a reexamina maniera în care Brâncuşi este receptat în Marea Britanie, precum și influența modelatoare a sculptorului asupra lumii artistice din Regatul Unit. La eveniment au fost invitați să ia parte 14 teoreticieni, profesori şi cercetători.
ICR New York celebrează vineri, pe 28 iunie, 55 ani de la înființarea Bibliotecii Române din New York, precursorul instituțional al Institutului Cultural Român din metropola americană, printr-un program compozit. Acesta va cuprinde dezvelirea unui mural comemorativ, special creat pentru această aniversare de artistul vizual Radu Pandele în holul de intrare al Institutului; deschiderea unei expoziții documentare ce pune în evidență câteva dintre momentele importante ale acestor peste cinci decenii de diplomație culturală românească în New York și Statele Unite, realizată cu sprijinul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României; în fine, un dialog cu Alexandru Grigorescu, profesor de relații internaționale la Chicago, fiul profesorului, scriitorului și academicianului Dan Grigorescu, primul director al Bibliotecii Române din New York. Grafica expoziției documentare și materialele de promovare au fost realizate de graficianul Petru Șoșa.