Bani pentru Ucraina
Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a vorbit, la Luxemburg, despre importanţa accelerării acordării de sprijin militar Ucrainei.
Roxana Vasile, 25.06.2024, 11:59
Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a reprezentat, luni, România, la reuniunea omologilor din statele membre ale Uniunii Europene. Pe agenda discuțiilor de la Luxemburg a fost inclusă, cap de listă, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Ministrul Odobescu a evidenţiat importanţa accelerării acordării de sprijin militar Ucrainei vecine, amintind, în context, decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind transferul de către România către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer Patriot. Totodată, doamna Odobescu a vorbit de importanţa angajamentelor de securitate UE-Ucraina și a accentuat importanţa implicării Uniunii pentru a ajuta Ucraina în refacerea infrastructurii civile grav afectate de atacurile ruse.
Ministrul român de Externe a salutat și adoptarea celui de-al 14-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei. De noile sancţiuni sunt vizate 116 entităţi, firme şi persoane, gazul lichefiat rusesc, interdicţii pentru vasele care îl transportă de a intra în porturile europene, dar şi pentru exportul unor componente necesare industriei energetice de profil din Rusia.
Pe de altă parte, Ungaria continuă să blocheze câteva dosare importante pentru Ucraina, în valoare de 2,4 miliarde de euro. Potrivit corespondentului Radio România pe lângă instituțiile europene, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că a găsit, însă, o soluţie pentru ca primele fonduri să fie disponibile chiar de luna aceasta. Din punct de vedere legal – a precizat oficialul comunitar – dacă un stat membru nu a participat, în trecut, la decizia privind utilizarea profiturilor, nu poate participa nici la decizia privind modul de alocare a acestor bani. Subiectul va fi discutat, săptămâna aceasta, la summitul liderilor europeni.
Între timp, Ucraina și micul stat vecin românofon Republica Moldova își negociază, oficial, de marți, aderarea la Uniunea Europeană, un proces de lungă durată pe parcursul căruia cele două trebuie să îşi alinieze legislaţia naţională la prevederile blocului comunitar. De la obţinerea statutului de candidat până acum, Kievul și Chișinăul au făcut ajustări generale în domenii-cheie prin care și-au demonstrat voinţa de a se apropia de legislaţia din Uniune.
Însă acum, Ucraina şi Republica Moldova vor trebui să facă modificări în detaliu în aproape toate sectoarele, pentru ca, la capătul câtorva ani, să intre în Uniunea Europeană. România, prin ministrul de Externe Luminița Odobescu, și-a reiterat sprijinul pentru parcursul european al celor două candidate.