Cel mai lung brâu românesc din lume candidează pentru includerea în Cartea Recordurilor
Comunitatea românilor din Nürnberg, Germania prezintă, astăzi, cel mai lung brâu românesc din lume, dorind ca el să fie inclus în Cartea Recordurilor.
Mariana Chiriță, 23.06.2024, 15:07
Comunitatea românilor din Nürnberg, Germania prezintă, astăzi, cel mai lung brâu românesc din lume, dorind ca el să fie inclus în Cartea Recordurilor. Iniţiativa a fost lansată la sfârşitul lunii februarie. Peste 1.000 de români din întreaga lume s-au alăturat proiectului şi au confecţionat bucăţi de brâu care vor fi unite între ele astăzi.
Fiecare segment va avea modelul din zona din care provin românii participanţi, a precizat pentru Radio România Actualităţi coordonatoarea Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota, potrivit căreia: „Acum vreo trei luni şi jumătate, înainte de Dragobete, (…) am zis să facem ceva mai deosebit, şi ne-am gândit că un brâu românesc ar putea să unească românii de pretutindeni, confecţionând minim un metru, care să păstreze un pic din tradiţionalismul românesc, cu mai multe modele, cu mai multe tactici de a fi lucrat.
Sunt brâie cusute, sunt brâie ţesute, sunt brâie în funcţie de zona din care persoanele respective vin, confecţionate conform zonei din care provin. Aproape din fiecare judeţ al România avem câte o persoană sau câte o asociaţie. Avem din toată lumea, din Noua Zeelandă până în Republica Moldova şi din Norvegia până în Asia. În fiecare continent avem câte un românaş care s-a alăturat proiectului nostru. Sperăm să ne ducem peste 500 de metri şi să fim undeva la un kilometru de brâu.”
„Pe 23 iunie 2024, începând cu ora 14:00, ne vom aduna în centrul oraşului Nürnberg, la Jakobsplatz, pentru a scrie istorie. Dorim să arătăm lumii întregi ce înseamnă tradiţia românească şi unitatea. În 23 iunie, va fi prezentă şi o echipă de la Cartea Recordurilor pentru a măsura brâul românesc.
Am făcut apel la membrii comunităţii româneşti care doresc să participe la eveniment să poarte câte o ie, fiindcă este o ocazie deosebită prin care noi, românii din diaspora şi din România, dorim să scriem istorie şi să arătăm că suntem uniţi!
Până acum, peste 1.000 de români din toate colţurile lumii s-au implicat în acest proiect şi au cusut sau ţesut brâie româneşti, cu diferite modele tradiţionale, toate fiind o mostră autentică a bogăţiei artistice româneşti”, a spus Ionela van Rees-Zota.
Iniţiativa de intrare în Cartea Recordurilor cu cel mai mare brâu românesc din lume aparţine Danielei Lostun, coordonatoarea proiectului, împreună cu Galina Condrea din cadrul Centrului Cultural Româno-Moldo-German din Nürnberg.