Jurnal românesc – 21.06.2024
Institutul Cultural Român invită publicul la cea de-a doua ediție a programului „Let's Talk About... Film”, care va avea loc pe 27 iunie, în Sala Mare a ICR din București.
Corina Cristea, 21.06.2024, 11:54
Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a preluat mandatul de președinte al EUNIC, în cadrul Adunării Generale desfășurate la București în perioada 19-20 iunie 2024. EUNIC este rețeaua institutelor culturale naționale din statele Uniunii Europene, dar și din Marea Britanie și Ucraina, și include în prezent 39 de organizații culturale naționale din toate statele membre UE și din țări asociate. EUNIC este activă în 140 de clustere la nivel global.„ Îmi încep misiunea în această poziție pe care o voi ocupa timp de un an cu convingerea că viziunea, valorile și acțiunile colaborative ale EUNIC sunt parte din soluția pentru a avea un sector cultural puternic. Vocația pentru dialog intercultural dublată de vocea comună a membrilor EUNIC oferă oportunitatea de a promova cu prioritate Finanțarea culturii, Rolul diplomației culturale în relațiile internaționale și Susținerea Republicii Moldova în parcursul său european”, a declarat Liviu Jicman.
Institutul Cultural Român invită publicul la cea de-a doua ediție a programului „Let’s Talk About… Film”, care va avea loc pe 27 iunie, în Sala Mare a ICR din București. Cu această ocazie, va fi proiectat filmul „Unde merg elefanții” regizat de Gabi Șarga și Cătălin Rotaru, urmat de o discuție între regizori și scriitoarea Andreea Răsuceanu. „Let’s Talk About…Film” continuă demersul Institutului Cultural Român de promovare a cinematografiei românești contemporane și propune un concept original de înțelegere a filmelor prin invitarea unor personalități culturale pasionate de cea de-a șaptea artă, fără a fi implicate în mod direct în domeniul cinematografic. „Unde Merg Elefanții” (2024) este al doilea lungmetraj al tandemului regizoral Gabi Șarga și Cătălin Rotaru, selecționat ca reprezentant al României în competiția itinerantă SMART 7, o rețea festivalieră europeană prin care 7 filme de excepție, din 7 țări europene, călătoresc pe plan internațional în cadrul a 7 festivaluri – în Lituania, Portugalia, România, Spania, Polonia, Islanda și Grecia. „Unde merg elefanții” este o poveste de iubire și prietenie între trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor – Leni, o fetiță bolnavă, dar în același timp plină de viață, Marcel, un tânăr cu tendințe sinucigașe fără niciun motiv sau cu toate motivele din lume și a Magdei, o mamă care încearcă să uite că viața este îngrozitoare.
La Sibiu se desfășoară a 31-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru. Timp de 10 zile, publicul va putea alege între cele 830 de manifestări: spectacole de teatru, muzică, dans, circ, expoziţii şi spectacole-lectură, care vor aduna împreună peste 5.000 de artişti din 82 de ţări. Sunt aşteptaţi la Sibiu şi actori, directori de teatru sau scriitori de renume mondial, precum: John Malkovich, Tim Robbins sau Pippo delBono. Multe dintre producţiile internaţionale pot fi urmărite anul acesta online, pe platforma „Scena Digitală” a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, principalul organizator al FITS 2024.
Aeronava care va transporta sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris a fost redenumită de TAROM și va purta numele celei mai titrate gimnaste românce din toate timpurile, Nadia Comăneci. Numele şi autograful sportivei au fost colantate pe aeronavă, numită anterior ‘Sarmizegetuza’, în onoarea deţinătoarei a cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice, în 1976 şi în 1980 şi a recordului pentru prima notă de 10 din istoria gimnasticii, la Montreal. Aceasta este prima aeronavă din flota TAROM care preia numele unui sportiv român. “Este o onoare să mă aflu mereu aproape de ţara mea şi de sportul românesc. Mult succes la Jocurile Olimpice de la Paris!”, le-a transmis Nadia Comăneci sportivilor români. Transportatorul Naţional al României deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).
Scriitorul şi medicul psihiatru Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu, a murit joi, la vârsta de 90 de ani, în Elveţia. Ion Vianu s-a născut la 15 aprilie 1934, la Bucureşti. A urmat studii de filologie clasică, iar ulterior medicina. Format în Clinica universitară de psihiatrie de la Spitalul „Obregia” din Bucureşti, Ion Vianu a emigrat în 1977, protestând faţă de utilizarea psihiatriei în scopuri politice. În Elveţia şi-a practicat specialitatea în mediul privat, fiind, pe de altă parte, activ pe plan internaţional în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie. A publicat în străinatate articole şi studii privind istoria şi filosofia psihiatriei.