Modernizarea reţelei transeuropene de transport (TEN-T)
Uniunea Europeană a mai făcut un pas către dezvoltarea reţelei transeuropene de transport. Consiliul Uniunii Europene a dat aprobarea finală unui act legislativ care stabileşte etape şi termene clare pentru o reţea fiabilă şi de înaltă calitate, care să asigure conectivitatea întregii Europe fără întreruperi şi blocaje.
Laurențiu Văduva, 21.06.2024, 09:30
Cunoscută şi sub numele TEN-T, reţeaua transeuropeană de transport este un instrument-cheie al politicii europene în domeniul transporturilor, cu o contribuție enormă la obiectivele noastre de mobilitate durabilă, precum și la coeziunea economică, socială și teritorială. Adoptarea, de către Consiliu, a regulamentului revizuit este o etapă importantă în direcția unei rețele durabile și reziliente în Europa, care ar trebui să răspundă preocupărilor legate de mobilitate ale oamenilor și întreprinderilor pentru anii următori.
Noul regulament stabileşte termene clare pentru finalizarea reţelei în trei etape: până în 2030 pentru rețeaua centrală, până în 2040 pentru rețeaua centrală extinsă și până în 2050 pentru rețeaua globală. De exemplu, până în anul 2040 trebuie realizate noi conexiuni feroviare de mare viteză între Porto și Vigo și între Budapesta și București. Ca un alt exemplu, la finalizarea rețelei, călătoria între Copenhaga și Hamburg cu trenul se va putea face în 2 ore și jumătate, în loc de 4 ore și jumătate, cât durează în prezent.
Noul regulament va urmări conectarea coridoarelor rețelei centrale cu cele de transport feroviar de marfă, creând așa-numitele „coridoare europene de transport”. Acestea sunt de cea mai mare importanță strategică pentru dezvoltarea, în Europa, a unor unor fluxuri durabile şi multimodale de transport marfă și călători.
Ca răspuns la impactul agresiunii ruse în Ucraina și pentru o conectivitate mai bună cu principalele țări învecinate, noul regulament extinde patru coridoare de transport ale rețelei către Ucraina și Republica Moldova, reducând în același timp conexiunile transfrontaliere cu Rusia și cu Belarusul.
După adoptarea de către Consiliu, actul legislativ va fi semnat de președintele Consiliului și de președinta Parlamentului European, urmând să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în săptămânile următoare. Regulamentul revizuit va intra în vigoare la douăzeci de zile după publicarea sa.