Jurnal românesc – 20.06.2024
Guvernul Ungariei şi-a anunţat priorităţile la şefia Consiliului Uniunii Europene, cu două săptămâni înainte de preluarea preşedinţiei semestriale rotative, iar printre acestea se numără şi dosarul admiterii depline în spațiul Schengen, de liberă circulație, pentru România şi Bulgaria.
Bogdan Matei, 20.06.2024, 10:13
Guvernul Ungariei şi-a anunţat priorităţile la şefia Consiliului Uniunii Europene, cu două săptămâni înainte de preluarea preşedinţiei semestriale rotative, iar printre acestea se numără şi dosarul admiterii depline în spațiul Schengen, de liberă circulație, pentru România şi Bulgaria. Numeroși etnici maghiari din România dețin și cetățenia Ungariei vecine și, potrivit rezultatelor de la ultimele scrutine, votează cu predilecție partidul conservator la guvernare la Budapesta, FIDESZ. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii, doar Cipru şi Irlanda nu fac parte din Spaţiul Schengen, iar Bulgaria și România au fost admise doar cu frontierele aeriene şi maritime. Spaţiul Schengen cuprinde, în schimb, patru ţări non-UE: Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia.
Sprijinim aderarea României cu drepturi depline la spaţiul Schengen – l-a asigurat și premierul landului german Bavaria, Markus Soder, pe șeful guvernului de la București, Marcel Ciolacu, care a făcut o vizită la Munchen. Soder și Ciolacu au avut și o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii românești din land. “România este importantă și pentru că în Bavaria trăiesc mai mult de 213.000 de cetăţeni români şi aceasta este cea mai mare comunitate. Ei îşi aduc contribuţia în Bavaria şi ne bucurăm foarte mult că sunt aici” – a afirmat premierul landului.
Eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PNL) a fost reales într-una din cele zece funcţii de vicepreşedinţi ai Partidului Popular European. În urma alegerilor europarlamentare de pe 9 iunie, PPE rămâne cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 190 de eurodeputaţi. La acest grup sunt afiliaţi 11 europarlamentari din România, din totalul de 33 care reprezintă ţara în legislativul comunitar.
România se află pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de eliminare a vizelor pentru Statele Unite – susţine ambasadorul de la Washington, Andrei Muraru. El s-a declarat convins că, până la sfârşitul anului fiscal american, 1 octombrie, va fi îndeplinit criteriul de sub 3% rată de respingere a vizelor românilor pentru Statele Unite. Pe lângă acest criteriu, mai sunt şi alte condiţii de îndeplinit – a precizat ambasadorul, adăugând că guvernul şi parlamentul de la București şi-au luat angajamentul de a le bifa.
România va prelua, pentru şase luni, comanda unei grupări navale NATO, care activează în Marea Mediterană – au anunţat reprezentanţii Forţelor Navale Române. Puitorul de mine şi plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” are un echipaj format din 85 de militari români şi străini, iar pentru următoarele şase luni va conduce o grupare navală permanentă a NATO din care vor mai face parte nave militare din Italia, Spania şi Turcia. Prin participarea la această misiune, România contribuie la consolidarea stabilităţii în zona Mării Mediterane – afirmă ministerul Apărării de la București.
În capitala Italiei a fost vernisată o expoziţie care include costume tradiţionale românești şi obiecte din ceramică din colecţiile Muzeului Satului din Bucureşti, alături de obiecte ale Muzeului Civilizaţiilor din Roma. Evenimentul a avut loc în contextul în care, pe 24 iunie, este marcată Ziua Universală a Iei. Expoziţia de la Roma va putea fi vizitată până pe 14 iulie.
Expoziţia ‘Bogăţia sudului românesc. Cămaşa cu altiţă din Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi Moldova de Sud’ va fi deschisă duminică, la Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Moldova de la Chişinău. Expoziția este organizată de Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din București, cu prilejul Zilei Universale a Iei, la invitaţia Institutului Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău. Vor fi expuse 71 de piese inedite din colecţia Marghioliţa Constantinescu Rogojan, aflate în patrimoniul Muzeului ‘Dimitrie Gusti’ și considerate un element comun de identitate culturală între România şi Republica Moldova.
Artist plastic şi profesoară din zona Muscelului, Marghioliţa Constantinescu Rogojan a donat statului român o colecţie de peste 250 de piese de costum tradiţional românesc. Vernisajul va fi urmat de un scurt recital susţinut de interpreta de muzică populară Maria Sarabaş, Artistă a Poporului în Republica Moldova.
Echipa națională de fotbal a României pregătește meciul de sâmbătă seară, de la Koln, cu selecționata Belgiei, din Grupa E a Campionatului European din Germania. Luni, în meciurile de debut, Belgia a fost învinsă de Slovacia, 0-1, iar România a bătut Ucraina la Munchen cu 3-0, prin golurile marcate de Nicolae Stanciu, Răzvan Marin și Denis Drăguș. La meci au asistat peste 40 de mii de suporteri români, veniți din țară sau trăitori în diaspora, în Germania și țările vecine.