Bucovina, vara
Provincie istorică situată în partea nordică a României, Bucovina este o destinaţie de vacanţă cunoscută, în primul rând, pentru bisericile şi mănăstirile cu picturi murale interioare şi exterioare aflate pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Ștefan Baciu, 18.06.2024, 19:27
Bucovina are însă o diversificată ofertă turistică bazată pe cadrul natural şi pe tradiţii. Drumeţiile, plimbările cu biciclete sau pe cai, tiroliană sau coborârile cu bărcile pe apele repezi de munte reprezintă câteva repere ale unei vacanţe active în Bucovina. Coordonatorul Biroului de turism al Consiliului Judeţean Suceava, Claudiu Brădăţan, le recomandă turiştilor să viziteze Bucovina la pas.
“Bisericile și mănăstirile din Bucovina rămân centrul atracției. În afară de cele opt (mănăstiri) din patrimoniul UNESCO, turiștii au început să viziteze și o serie de obiective culturale care sunt mai puțin cunoscute. Și aș aminti în primul rând de Biserica Sfântul Ilie, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, care este chiar în proximitatea municipiului reședință de județ. E început de sezon, e sezonul drumețiilor. Bucovina oferă foarte multe variante de a o cunoaște, chiar și la pas, ceea ce îi încurajăm și noi, ca și centru de informare turistică, pe cei care ne vizitează să cunoască o atlfel de Bucovină, pe îndelete, așa-numitul concept de slow turism.”
Un obiectiv care se bucură de atenţia turiştilor care vizitează Bucovina este Cetatea de Scaun de la Suceava. Menţionată în documente din anul 1388, Suceava a fost cetatea de scaun a Moldovei până în anul 1566, când capitala a fost mutată la Iaşi. Acest obiectiv este şi locul unui important festival organizat în timpul verii, după cum am aflat de la coordonatorul Biroului de turism al Consiliului Judeţean Suceava, Claudiu Brădăţan:
“E un obiectiv important pe harta turistică a județului, dar mai ales a municipiului Suceava. Cetatea de Scaun, care a fost reabilitată acum 8 ani de zile, cunoaște din nou o serie de lucrări de consolidare a zidurilor exterioare și a șanțului exterior și este locul în care se desfășoară, poate, cel mai important festival de artă medievală din România, la jumătatea lunii august. Este vorba de Festivalul Medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei. Este o manifestare care adună mai bine de 30 de mii de vizitatori pe parcursul a 3 zile de manifestări și este un punct important pe lista evenimentelor care se organizează în timpul verii în Bucovina. Dar nu e singurul, ca să spun așa! Aș menționa câteva festivaluri care deja și-au dovedit atractivitatea. Începem chiar acum, în luna iulie este Festivalul de Blues de la Suceava, în perioada 4 – 6 iulie, după care în august sunt două festivaluri importante. Este acest festival de artă medievală de la cetatea de Scaun. În județ, la Ciocănești se desfășoară o serie de manifestări, „Săptămâna plutăritului” și „Festivalul păstrăvului”, Ciocănești este un sat tradițional din zona de munte a județul Suceava, mai precis din bazinul Dornelor și este recunoscut la nivel național pentru motivele florale de pe casele tradiționale din acea zonă.”
Pentru că vara predispune la drumeţie, să menţionăm că în Bucovina întâlnim un segment de 130 de km din Via Transilvanica, un traseu turistic de lungă distanţă, cu o lungime totală de 1.400 de km, care traversează România pe diagonală, de la mănăstirea Putna, din nord până la Drobeta Turnu Severin, în sud-vest, la Dunăre. În Bucovina există şi un traseu de pelerinaj, cu o lungime de 130 de km, Via Mariae, care leagă mai multe mănăstiri.