Jurnal românesc – 13.06.2024
Casa Regală română a organizat, miercuri, o recepţie dedicată Republicii Moldova, context în care Principele Radu a îndemnat zecile de persoane prezente, printre care şi ministrul moldovean al Culturii, Sergiu Prodan, să se simtă ca în familie.
Roxana Vasile, 13.06.2024, 11:22
Casa Regală română a organizat, miercuri, o recepţie dedicată Republicii Moldova, context în care Principele Radu a îndemnat zecile de persoane prezente, printre care şi ministrul moldovean al Culturii, Sergiu Prodan, să se simtă ca în familie. Principele a subliniat că acest eveniment reprezintă un omagiu adus fraţilor şi surorilor din Republica Moldova, (cităm) ‘părţii noastre de societate care munceşte dincolo de hotarele României, în Republica Moldova, care îşi construieşte acolo o viaţă demnă, cu mult curaj, cu multă creativitate şi cu multe sacrificiiʹ. Principele Radu a amintit istoria relaţiei dintre România şi Republica Moldova: ʹsecolul XX ne-a despărţit pe noi, împreună, de lumea vest-europeană, iar ulterior, pe noi între noi. Şi dorim ca această seară să fie un pansament pus pe această rană morală.’ – a spus Principele Radu.
La rândul său, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a evocat unitatea de limbă şi cultură a celor două state şi aspiraţia Chișinăului către aderarea la Uniunea Europeană. ‘România întotdeauna a fost şi este nu partenerul şi nici fratele, ci esenţa noastră şi suportul nostru de zi cu zi în parcursul acesta atât de greu către Uniune’ – a declarat Sergiu Prodan, care a evocat sprijinul Casei Regale în acest demers. El şi-a exprimat speranţa că, în 2030, Republica Moldova va sta alături de România în marea familie europeană.
* * *
Institutul Cultural Român de la Praga organizează, împreună cu Societatea Antonin Dvorak, concertul pianistului Dragoș Cantea, alături de Cvartetul Șevcik. Evenimentul face parte din festivalul „Dvorak pentru tineri” și va avea loc duminică, 16 iunie, la Muzeul Bedrich Smetana din Praga. Dragoș Cantea a absolvit studii de licență, master și doctorat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Colaborează cu unele dintre cele mai bune filarmonici din România și a interpretat în recitaluri sau cu orchestre din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Finlanda, Norvegia, Austria, Germania și Italia. În prezent, Dragoș Cantea se dedică activității de pianist concertist și lector. De asemenea, este coordonatorul multor proiecte internaționale interdisciplinare sub egida Consiliului Norvegian pentru Artă și co-fondator și director artistic al festivalului Classix.
* * *
În perioada 17-19 iunie, la Luxemburg, vor avea loc două seri literare cu scriitoarea Ana Blandiana, recent câștigătoare a Premiului ,,Prințesa de Asturias pentru Literatură” 2024. Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține participarea autoarei la cele două evenimente, în colaborare cu parteneri prestigioși din Marele Ducat al Luxemburgului. Luni, 17 iunie, la Foyer Européen – Cercul Cultural al Instituțiilor Europene, sala Schuman, va avea loc o întâlnire cu comunitatea românească din Luxemburg, cu sprijinul Asociației RoKulture. Marți, 18 iunie, Ana Blandiana va participa la un dialog literar în limba franceză cu Franck Colotte, profesor și cercetător în domeniul literaturii, conferențiar și autor, membru corespondent al Academiei din Metz și vicepreședinte al Asociației profesorilor de limba franceză din Luxemburg. Evenimentul a fost intitulat ʺAna Blandiana – poeta libertățiiʺ. Poeta are programate și interviuri cu presa locală.
* * *
În rezonanță cu retrospectiva Brâncuși organizată de Centrul Pompidou, asociația Arche Culturelle și Institutul Cultural Român în colaborare cu Clubul Cosmose organizează expoziția intitulată „Brâncuși inspiră”. Aceasta va avea loc în perioada 17 iunie – 1 iulie, la sediul ICR din Paris. 13 artiști contemporani româno-francezi, care activează în diferite sfere artistice (pictură, sculptură, fotografie sau instalație) între România și Franța, au fost invitați de organizatori să contribuie cu opere de artă care să aducă un omagiu lui Constantin Brâncuși. Inedit, pentru expoziția „Brâncuși Inspiră”, istorici de artă, curatori, galeriști, jurnaliști, scriitori. elevi și profesori universitari au dorit să comenteze asupra operelor expuse și a artiștilor în dialog cu Brancuși.