Jurnal românesc – 12.06.2024
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că serviciul grec de meteorologie a emis un buletin conform căruia în intervalul 11 - 14 iunie se înregistrează temperaturi foarte ridicate în anumite zone
Roxana Vasile, 12.06.2024, 11:22
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că serviciul grec de meteorologie a emis un buletin conform căruia în intervalul 11 – 14 iunie se înregistrează temperaturi foarte ridicate în anumite zone. De aceea, Ministerul Protecţiei Civile şi Crizelor Climatice avertizează că există un risc crescut de incendii îndeosebi în regiunile Attica, Peloponez şi în Grecia continentală – zonele Viotia, Fthiotida şi Fokida. În caz de nevoie, cetăţenii români pot solicita asistenţă la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena şi ale Consulatului General al României la Salonic, apelurile urmând să fie redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
MAE recomandă, totodată, consultarea paginilor de Internet: www.mae.ro, atena.mae.ro, salonic.mae.ro şi reaminteşte că românii care se deplasează în străinătate au la dispoziţie secţiunea ‘Sfaturi de călătorie’, disponibilă pe site-ul MAE, care oferă informaţii, alerte, atenţionări şi sfaturi de călătorie.
* * *
Eroii români au fost pomeniți, duminică, la monumentul dedicat lor în Cimitirul central al localității Ulm, Germania. Parastasul a fost oficiat de preoții din parohiile românești Ulm, Ravensburg-Friedrichshafen și Heidenheim an der Brenz. Au participat Vlad Vasiliu, Consulul general al României la Stuttgart, reprezentanți ai misiunii României din cadrul Comandamentului NATO din Ulm și numeroși români. Preotul Alexandru Roșu de la parohia Ravensburg-Friedrichshafen a evocat jertfa eroilor români înmormântați la Ulm. Au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea instituțiilor statului și a parohiilor implicate în evenimentul comemorativ.
Monumentul din Cimitirul Central al localității Ulm a fost ridicat de Regele Ferdinand I al României în cinstea celor 99 de soldați români înmormântați acolo. Pe de altă parte, de sărbătoarea Înălţării Domnului, clopotele bisericilor ortodoxe din România vor fi trase, joi, la ora 12,00, în semn de veşnică pomenire, preţuire şi recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru libertatea poporului român, credinţa creştină şi ţară. Pomenirea eroilor români de Înălțare a fost hotărâtă de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1920 şi consfinţită, ulterior, prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001.
* * *
Trei cetăţeni moldoveni, suspectaţi că ar fi autorii unor graffiti cu sicrie sub care scria ‘soldat francez în Ucraina’, au fost inculpaţi de justiţia franceză, care i-a lăsat, însă, în libertate – s-a anunţat marţi. Cei trei, născuţi în 2001, 2004 şi 2006, au fost arestaţi la Paris, lângă Ministerul Transformării şi Funcţiei Publice, în noaptea de vineri spre sâmbătă, având asupra lor spray-uri şi şabloane. Cu o zi înainte, opt grafitti cu sicrie şi alte trei cu cuvinte scrise cu alfabet chirilic au fost descoperite pe faţadele unor imobile din capitala franceză.
Parchetul din Paris a declanşat o anchetă pentru distrugere în grup în special a unui bun de utilitate publică şi asociere în scopul comiterii de delicte. Judecătorul de instrucţie i-a inculpat pe cei trei tineri pentru distrugere uşoară în grup, delict pasibil de 15.000 de euro amendă şi muncă în folosul societăţii şi i-a plasat sub statutul mai favorabil de martor asistat pentru asociere la grup infracţional. Există inclusiv suspiciuni de ingerinţă străină. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, a condamnat ferm incidentul, vorbind despre ‘o strategie hibridă pentru a dăuna imaginii Republicii pe plan internaţional’.
* * **
În spaţiul Piccola Galleria al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se desfăşoară, în perioada 12–18 iunie, expoziţia de grafică „Follow the Line” a artistei Anca Boeriu. Expoziţia prezintă un decupaj din solo show-ul personal al Ancăi Boeriu de la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, din luna aprile. Plecând de la lucrări-cheie, artista recrează o nouă poveste vizuală care se compune în jurul elementului grafic al liniei.