Aeronave ale Forțelor Aeriene Finlandeze, în premieră la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
Şapte aeronave F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au ajuns în premieră la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Agenția Media a Armatei, 12.06.2024, 16:31
Şapte aeronave F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au ajuns în premieră la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (sud-estul României), Detașamentul finlandez, constituit din aproximativ 90 de militari (piloți și personal tehnico-ingineresc) și aeronavele F-18 Hornet execută, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române și militari ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni, până la sfârşitul lunii iulie. Misiunile de Poliție Aeriană au rolul de apărare și asigurare a integrității spațiului aerian al României și contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între toate forțele aliate participante la misiune. Să remarcăm că este un eveniment istoric pentru Forţele Aeriene Finlandeze, prima misiune de poliţie aeriană în cadrul NATO de când Finlanda a aderat la Alianţa Nord-Atlantică. Avioanele, care fac parte din Aripa de Aviaţie Karelia, au ajuns pe calea aerului direct de la baza aeriană de la Rissala din Finlanda la Mihail Kogălniceanu, fără escală, graţie realimentării în aer de la un avion-cisternă A400 al Forţelor Aeriene Germane. Detaşamentul este format în principal din personalul Aripii de Aviaţie Karelia, dar include şi militari din alte unităţi ale Forţelor Aeriene Finlandeze.
Prima rotaţie este condusă de locotenent-colonelul Rami Lindström, comandantul Escadrilei 31 Vânătoare din cadrul Aripii de Aviaţie Karelia care a declarat că „Ne-am pregătit timp de câteva luni pentru această dislocare şi misiune. Toate departamentele au avut o contribuţie semnificativă, şi mai ales logistica în particular. Ei au venit în România mai devreme în această primăvară iar unitatea de construcţii a pregătit facilităţile care vor fi utilizate de către noi” a mai precizat locotenent-colonelul Lindström.
După certificare, aeronavele finlandeze sunt în măsură să execute misiuni de poliţie aeriană întărită 24/7, adică sunt pregătite pentru ceea ce se numeşte QRA (Quick-Reaction Alert). Aceste misiuni vor fi executate prin rotaţie, alternativ cu cele 6 aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale britanice staţionate de asemenea la baza de la Mihail Kogălniceanu, sub comanda structurilor militare NATO. În plus faţă de misiunile de poliţie aeriană întărită, detaşamentul finlandez dislocat în România va executa şi zboruri de patrulare şi de antrenament de rutină pentru piloţii aeronavelor F18 şi va participa la exerciţiile aliate întrunite care vor avea loc în următoarele două luni.
Locotenent-colonelul Rami Lindström, comandantul detaşamentului finlandez adăuga: „Am studiat în avans şi cu atenţie tacticile, tehnicile şi procedurile NATO. Membrii detaşamentului au muncit din greu, atât în sălile de curs, cât şi în simulatoare, pentru a atinge nivelul de eficienţă cerut de misiunile NATO. Certificarea a confirmat abilitatea noastră de a aduce putere aeriană la nivel înalt de performanţă pentru Alianţă. Este de fapt prima misiune NATO din istoria Forţelor Aeriene Finlandeze care implică participarea la misiunile colective pe timp de pace ale Alianţei, departe de casă. Sprijinul Forţelor Aeriene Regale britanice a fost inestimabil pe parcursul etapei de planificare. Contribuind la misiunile de poliţie aeriană împreună cu Forţele Aeriene Regale britanice, întărim apărarea aeriană a României şi Bulgariei şi a Alianţei ca întreg; până la urmă, acesta este idealul fundamental al NATO, unul pentru toţi şi toţi pentru unul” a precizat Lindström.