R. Moldova şi Ucraina pot începe negocierile de aderare la UE
Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Daniela Budu, 10.06.2024, 11:42
Comisia Europeană a anunțat că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit Bruxellesului, Ucraina a făcut ultimele modificări legislative în privinţa justiţiei lobby-ului, precum şi în domeniul minorităţilor, iar Republica Moldova a operat schimbări în sistemul judiciar. În ambele cazuri, Comisia va urmări punerea în aplicare a noii legislaţii, însă pasul făcut de cele două state permite demararea negocierilor de aderare.
Prima etapă după acest moment este ca țările comunitare să aprobe în Consiliul European recomandarea Comisiei. Kievul a înaintat cererea de aderare la UE în februarie 2022, după ce Rusia a escaladat de la un conflict ce dura de ani de zile în estul Ucrainei la o invazie la scară largă. O lună mai târziu şi Republica Moldova – a cărei regiune separatistă prorusă Transnistria generează o îngrijorare persistentă după războiul de la începutul anilor 1990 – a cerut să adere la UE. Liderii europeni au recunoscut în mod oficial Ucraina şi Republica Moldova drept candidate la aderare în urmă cu un an, în iunie 2023. Acum, următorul pas după ce țările comunitare vor aproba recomandarea Comisiei, va fi stabilirea primei conferinţe interguvernamentale cu Republica Moldova şi Ucraina, moment care echivalează cu începutul negocierilor pentru alinierea întregii legislaţii la dreptul european. Aceste negocieri se vor încheia cu aderarea propriu-zisă.
Preşedinţia Consiliului este deţinută în acest moment de Belgia, stat care îşi doreşte fixarea primei conferinţe interguvernamentale în perioada mandatului său, adică până la sfârşitul acestei luni. După Belgia va urma preşedinţia Ungariei, stat care a pus sub semnul întrebării în nenumărate rânduri oportunitatea extinderii.
La întrevederea de joi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii, la sfârşitul lunii, a mandatului Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE, președintele Klaus Iohannis a menţionat „eforturile semnificative de reformă” realizate atât de Ucraina, cât şi de Republica Moldova, vecine, în circumstanţe extrem de dificile. El a pledat pentru continuarea procesului de aderare cu aceste state şi pentru organizarea până la sfârșitul semestrului Preşedinţiei belgiene a conferinţelor interguvernamentale de deschidere a negocierilor cu cele două state. De altfel, șeful statului a menționat în repetate rânduri susținerea României pentru drumul lor european.
În plus, agențiile de presă anunțau încă de miercuri că un grup de 11 din cele 27 de state membre au cerut preşedinţiei belgiene a Consiliului UE să adopte cadrele de negociere pentru aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniune, pentru a putea fi convocate conferinţele interguvernamentale cu cele două la sfârşitul lunii. „Deschiderea negocierilor de aderare ar oferi o motivaţie suplimentară atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova”, argumentau în „Scrisoarea comună asupra procesului de aderare la UE” cele 11 state membre semnatare, între care și România.