Salariul minim creşte în România
Guvernul României a decis să majoreze salariul minim pe economie, un pas înspre adoptarea salariului minim european, preconizată pentru luna noiembrie.
Sorin Iordan, 07.06.2024, 11:44
Salariul minim pe economie în România va fi majorat de la 1 iulie, a anunţat Guvernul de la Bucureşti. Valoarea acestuia va creşte de la 3.300 de lei (circa 660 de euro) la 3.700 de lei (aproximativ 740 de euro). Este vorba despre o creştere netă de 284 lei (57 de euro), bani pe care oamenii îi vor primi în august pentru luna iulie. În prezent, în România circa 760.000 de salariaţi, reprezentând 13,9% din numărul total al angajaţilor, primesc lunar salariul minim brut de 3.300 lei, iar Guvernul estimează că, de la începutul lunii iulie, peste 1.870.000 de salariaţi vor încasa salariul minim majorat.
Această decizie nu se aplică însă salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, întrucât acestor categorii li se aplică prevederi legale în vigoare. În plus, suma de 200 lei (aproximativ 40 de euro) din salariul minim, care era scutită de impozit şi contribuţii sociale obligatorii, va fi majorată cu încă 100 de lei (circa 20 de euro).
Ministrul român al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a apreciat că majorarea salariului minim va avea efecte pozitive pe de o parte la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi pe de altă parte la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importurilor de bunuri de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor. Potrivit acesteia, demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia.
Totodată, Oprescu a precizat că majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune şi apropierea remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2041 din 2022 referitoare la salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, a spus aceasta, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar a celor minime.
Creşterea salariului minim va duce tariful orar în România la nivelul de 22,024 lei/oră (circa 4,42 euro/oră) pentru un program de lucru normal în medie de 168 ore/lună. La rândul său, şeful Guvernului român, Marcel Ciolacu, a declarat că Ministerul Muncii lucrează deja împreună cu partenerii sociali la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în luna noiembrie şi că formula stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salariul mediu brut şi de productivitatea muncii.
De asemenea, premierul a anunţat că noua lege a salarizării unitare, un jalon important din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, va fi implementată de anul viitor şi este strâns legată de reforma sistemului bugetar şi a celui fiscal. Potrivit proiectului, legea urmăreşte să aducă echitate şi transparenţă în sistemul de remunerare a angajaţilor din sistemul public. Astfel, sporurile vor fi plafonate la 20% şi niciun salariu în plată nu îl va mai depăşi pe cel al preşedintelui României, care încasează lunar 25.000 de lei (aproximativ 5.000 euro) brut.