Consiliul a aprobat directiva privind dreptul la reparație
Uniunea Europeană a mai făcut încă un pas către economia cât mai puţin poluantă şi mai prietenoasă cu resursele pe care ne-o dorim: Consiliul Uniunii a dat aprobarea finală directivei care facilitează reparaţia uşoară şi în bune condiţii a produselor, atunci când nu dorim să le înlocuim.
Laurențiu Văduva, 05.06.2024, 09:06
Cunoscută şi sub numele de “Directiva dreptului la reparaţie” sau R2R, propunerea de promovare a reparaţiilor bunurilor stricate sau defecte a fost prezentată de Comisie anul trecut și face parte din Noua Agendă a consumatorilor și din Planul de acțiune pentru economia circulară, bazată pe reciclare. Această directivă completează alte legislații recente ale Uniunii Europene pentru promovarea consumului durabil, cum ar fi regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (care va promova şi producția de produse reparabile) și directiva privind împuternicirea consumatorilor pentru tranziția ecologică (directivă care le va permite să se informeze mai bine înaintea unei achiziţii).
Adoptată acum de Consiliu, directiva R2R oferă consumatorilor dreptul de a-şi repara produsele defecte într-un mod mai ușor, mai ieftin și mai rapid. De asemenea, stimulează producătorii să construiască produse care să dureze mai mult și care să poată fi reparate, reutilizate și reciclate. Nu în ultimul rând, reparațiile devin atractive, pentru că vor putea crea noi locuri de muncă de calitate în Europa. În acest fel, toți actorii economici au de câştigat şi – nu în ultimul rând – mediul înconjurător.
Noua directivă privind reparaţiile va obliga producătorii să repare produsele care sunt reparabile din punct de vedere tehnic, în conformitate cu legislația europeană. Va apărea un formular de reparație voluntară cu informații clare despre procesul de reparație (cum ar fi termenele limită sau preţurile). Va fi, de asemenea, disponibilă o platformă online europeană în care consumatorii vor putea găsi cu ușurință serviciile de reparații. Nu în ultimul rând, directiva prevede prelungirea cu 12 luni a garanției legale a produsului, în cazul în care consumatorii vor alege reparaţia în loc de înlocuire.
Lista produselor reparabile poate fi mărită în viitor: ori de câte ori Comisia introduce noi cerințe de reparabilitate pentru anumite produse, acestea vor fi adăugate la directiva R2R.
În urma aprobării de către Consiliu, actul legislativ a fost adoptat. După semnarea de către Președintele Parlamentului European și Președintele Consiliului, directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în cea de-a 20-a zi de la data publicării sale.
Statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni de la intrarea în vigoare pentru a transpune directiva în legislațiile naționale.