România. Flancul Estic – 05.06.2024
Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est a condus exercițiul Dacian Strike 24.
Agenția Media a Armatei, 05.06.2024, 14:14
500 de militari români și aliați au participat la exercițiul Dacian Strike 24, condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est. Exercițiul a fost de tip întrunit de comandament, cu trupe în teren, și s-a desfășurat concomitent în poligoanele Smârdan din județul Galați, Capu Midia din județul Constanța și Novo Selo din Bulgaria. La antrenamente au luat parte militari din Brigada Multinațională Sud-Est, Divizia 82 Aeropurtată americană, Grupul de Luptă NATO din România, Elementul Înaintat al brigăzii franceze dislocat în țara noastră și din Regimentul 52 Artilerie și Brigada 282 Blindată. În exercițiu au fost implicate aeronave IAR 99 Șoim și IAR 330 Puma Socat ale Bazei 95 Aeriene și avioane de luptă britanice Eurofighter Typhoon.
“Dacian Strike 24 a arătat că trupele aliate dislocate în această parte a Europei reprezintă o descurajare pentru orice potențial inamic” a declarat locotenent-colonelul canadian Kris Callaerts, din Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est.
În contextul prezenței înaintate a NATO pe flancul estic aliat, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est coordonează de peste doi ani și jumătate instruirea și integrarea forțelor aflate sub controlul său operațional, în scopul descurajării oricărei agresiuni în zona pe care o are în responsabilitate.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a primit vizita delegației companiei Thales Alenia Space Italia și a ambasadorului Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni. Agenda de discuții a cuprins subiecte privind principalele programe de înzestrare ale Armatei României, aflate în derulare sau în pregătire, fiind trecute în revistă etapele, procedurile cerute de legislația românească și rolul structurilor cu responsabilități în procesul de fundamentare și aprobare a programelor de înzestrare cu tehnici și echipamente militare moderne.
Tot la București, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit cu omologul său din Republica Elenă, generalul Dimitrios Choupis. Discuțiile au vizat situația de securitate, cu accent pe regiunea Mării Negre, măsurile aliate de consolidare a arhitecturii defensive pe flancul estic, precum și diversificarea instruirii în comun. De asemenea, cei doi oficiali au abordat teme în perspectiva desfășurării Conferinței șefilor statelor majore ale apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară.
Generalul Vlad a apreciat contribuția militarilor români și greci la stabilitatea regională prin participarea la misiuni și operații ale NATO și Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Șeful român al apărării a arătat că „Prezența colegilor greci în structurile aliate din țara noastră, precum și participarea unor capabilități aeriene și navale ale celor două armate la exerciții multinaționale sunt constante ale unei excelente cooperări militare”.
Pe de altă parte, reamintim că peste 400 de producători de echipamente şi tehnică militară din aproape 30 de state membre sau partenere ale NATO au participat la a noua ediţie a Black Sea Defense and Aerospace, cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii. La manifestarea de pe platforma Romaero Băneasa, din Bucureşti, alături de companiile expozante, au ajuns peste 300 de delegaţi străini de nivel înalt și reprezentanţi din 55 de state de pe toate continentele. În cadrul expoziției au fost reprezentate toate cele 5 domenii operaționale militare: terestru, aerian, naval, cyber și space, iar principala atracție a fost avionul multirol de generația a 5-a F-35 pe care Forțele Aeriene ale Statelor Unite l-au adus pentru prima dată la o expoziție din Europa.