Extinderea UE – o poveste de succes
La 20 de ani de la aderarea Sloveniei la UE, Comitetul Economic și Social European (CESE) a reunit lideri politici și societății civile la Ljubljana, în cadrul Conferinţei “Menținerea ritmului de extindere a UE: efortul societății civile de a aduce beneficii Balcanilor de Vest prin integrare treptată”, pentru a marca această aniversare simbolică, subliniind beneficiile fundamentale ale aderării la UE.
Ana-Maria Cononovici, 05.06.2024, 09:16
La 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE de până acum, în Slovenia a fost organizată Conferința la nivel înalt a societății civile din Balcanii de Vest, care a reunit membri ai Comitetului Economic şi Social European (CESE), reprezentanți ai societății civile organizate din țările din Balcanii de Vest și membri ai societății civile organizate și oficiali din Slovenia. S-au împlinit şi 20 de ani de când Slovenia a aderat la Uniune.
Evenimentul a oferit participanților ocazia de a face schimb de opinii cu privire la reformele necesare în Balcanii de Vest și în UE pentru a menține politica de extindere ca una dintre cele mai importante povești de succes ale UE.
În faţa reprezentanţilor noilor ţări candidate la aderare, a reprezentanţilor Societăţii civile europene din Balcanii de Vest şi a mai multor oficiali europeni, Oliver Ropke, preşedintele CESE, prezent la eveniment, a declarat:
“E o plăcere să mă aflu aici, la Ljiublijana, pentru a marca, în cadrul acestei conferinţe importante, şi aniversarea a 20 de ani de la aderarea Sloveniei la UE. După cum se ştie şi am menţionat aici sunt multe realizări ca urmare a acestei aderări, multe aşteptări. Dar ceea ce cred că putem spune este că procesul de aderare reprezintă o poveste de succes, cu adevărat, atât pentru ţările care s-au alăturat Uniunii Europene, dar şi pentru Uniunea Europeană în sine.
Nu este vorba despre o stradă cu sens unic, ci întotdeauna, este o situaţie din care beneficiază toţi cei implicaţi. Cred că aceasta a fost nu numai o bornă de marcaj în evoluţia Sloveniei, dar şi o poveste de succes pentru Ue, şi acceptarea de noi state membre. Şi sunt fericit că ne aflăm aici, în Slovenia, pentru că anul trecut am sărbătorit 20 de ani la Summitul de la Thessalonik, când a fost un moment bun pentru noi să evidenţiem spiritul nou pe care fiecare extindere a UE o aduce după sine.Aşa că am decis atunci să ţinem această conferinţă anul următor, în 2024, în Slovenia.”
Şi cum ţările candidate au acces deja, prin reprezentanţi la lucrările CESE, tocmai pentru ca aderarea lor ulterioară să fie cât mai eficientă, Oliver Ropke, preşedintele CESE, a adăugat:
“De aceea eforturile noastre de extindere a UE trebuie continuate, trebuie ca ţările candidate să fie ajutate să avanseze pe calea lor europeană. Şi se poate vedea că există multe motive de optimism la 20 de ani de la aderare: dublarea produsului intern brut per capita, creşterea explozivă a exporturilor, o rată a angajărilor îmbunătăţită. Acestea sunt detalii care ar trebui să vă sporească încrederea că toate ţările europene vor avea acelaşi destin. Şi a mai fost menţionată îmbunătăţirea democraţiei. Şi cum ne apropiem de alegeri europene, trebuie să ne privim ca o familie de ţări ce împărtăşesc piaţa unică, dar şi valori comune, valori democratice.”
Oliver Ropke a mai subliniat faptul că o extindere şi integrare graduale presupun ca ţările candidate să se bucure mai din timp de avantaje pe care înainte le-ar fi avut doar ca ţări membre.