Comisia desemnează Temu drept platformă online foarte mare
Magazinul online TEMU va trebui să respecte, de la sfârşitul lui septembrie, cele mai stricte norme europene referitoare la serviciile digitale.
Gabriela Mitrovici, 03.06.2024, 08:51
Peste 45 de milioane de utilizatori din Uniunea Europeană folosesc, lunar, acest marketplace, conform datelor transmise chiar de către Temu Comisiei, număr care depăşeşte pragul stabilit de Actul legislativ privind serviciile digitale pentru desemnarea ca platformă online foarte mare.
În consecinţă, Comisia Europeană a notificat, oficial, gigantul TEMU că a fost încadrat în această categorie, ceea ce înseamnă că are la dispoziţie patru luni pentru a implementa norme mult mai stricte de protejare a consumatorilor europeni de riscurile achiziționării unor bunuri contrafăcute, produse nesigure sau ilegale și a unor articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.
Aceste măsuri pot include adaptarea condițiilor de utilizare, îmbunătățirea proiectării interfeței pentru utilizatori pentru o mai bună raportare și detectare a listărilor suspecte, îmbunătățirea proceselor de moderare pentru a elimina rapid articolele ilegale și rafinarea algoritmilor săi pentru a preveni promovarea și vânzarea de bunuri interzise.
De asemenea, rapoartele anuale întocmite de Temu trebuie să evalueze în mod specific orice efecte adverse potențiale asupra sănătății și siguranței consumatorilor, cu accent pe bunăstarea fizică și mentală a utilizatorilor minori. Trebuie puse în aplicare măsuri pentru a proteja consumatorii împotriva achiziționării de bunuri nesigure sau ilegale, cu un accent deosebit pe prevenirea vânzării și distribuției de produse care ar putea fi dăunătoare pentru minori. Aceasta include încorporarea unor sisteme solide de asigurare a vârstei pentru a restricționa achiziționarea de articole restricționate în funcție de vârstă.
Temu trebuie să se asigure că evaluările sale de risc și respectarea tuturor obligațiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale sunt auditate în fiecare an pe plan extern și independent. În plus, platforma va trebui să ofere acces la datele publice cercetătorilor, inclusiv cercetătorilor agreați desemnați de coordonatorii serviciilor digitale.