Teatrul Naţional Radifonic, premiat la UNITER
Adaptare după romanul omonim de Tatiana Ţîbuleac, „Vara în care mama a avut ochii verzi” a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic la Gala UNITER.
Corina Sabău, 03.06.2024, 16:40
Adaptare după romanul omonim de Tatiana Ţîbuleac, „Vara în care mama a avut ochii verzi” a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic la Gala UNITER. Romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi” a apărut în 2017 și s-a bucurat de succes instantaneu atât în spațiul francez, cât și în cel românesc, obținând Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum. În distribuția spectacolului, producție a Teatrului Național Radiofonic, îi regăsim pe actorii Rodica Mandache, Marius Manole, Marcela Motoc, Daniel Tudorică, Annemary Ziegler, Ion Marinescu, Cristina Constantinescu, Violeta Berbiuc și Daniel Tudor.
Spectacolul a fost difuzat în premieră, în aprilie 2023, la Radio România Cultural, și poate fi ascultat pe platforma eTeatru.ro. Regia artistică îi aparține Dianei Mihailopol. Dramatizarea și adaptarea radiofonică sunt semnate de Magda Duțu, cu care am vorbit despre premiul primit la Gala UNITER și spectacolul respectiv.
”Și pentru noi a fost o bucurie acest premiu. Am lucrat cu mare plăcere la acest spectacol, ca, de altfel, la tot ce am propus și am realizat în ultimii ani, mă refer la proiectul meu, Dramaturgi români contemporani, în cadrul căruia a fost realizat acest spectacol. Este al 2-lea spectacol realizat după un text al scriitoarei Tatiana Țîbuleac, cu a cărei scriitură am făcut cunoștință în 2022. Mai întâi am montat în cadrul aceluiași proiect – Dramaturgi români contemporani – „Grădina de sticlă”, în regia lui Petru Hadârcă.
De fapt, așa am și aflat despre Tatiana Țîbuleac și despre romanele sale, prin intermediul lui Petru Hadârcă și a Marianei Onceanu Hadârcă, artiști cu care noi, la Teatrul Național Radiofonic, colaborăm de foarte mulți ani. Apoi, în 2023, propunerea de a monta un spectacol după „Vara în care mama a avut ochii verzi” a venit din partea actriței Rodica Mandache și a regizoarei Diana Mihailopol.
Anul trecut, în aprilie, a avut loc avanpremiera cu public la Teatrul Național I.L.Caragiale din București. Publicul a fost numeros, iar spectacolul a fost primit cu multă emoție, multă lume a venit la noi să ne spună ce emoționant a fost. Și pot spune că cei doi actori din rolurile principale – Rodica Mandache și Marius Manole – au fost absolut fantastici. Dar și actorii care au fost invitați să interpreteze celelalte roluri au fost minunați și au completat atmosfera pe care am imaginat-o.”
Premiul pentru cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”) i-a revenit în cadrul celei de-a 32-a Gale Premiilor UNITER lui Andrei Măjeri pentru regia spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?”, dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis, scenografia Adrian Balcău, Teatrul Metropolis Bucureşti.
Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol a fost obținut de „Antologia dispariţiei”, după proză feminină contemporană de Ștefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim, scenografia Cosmin Florea, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. „Poveşti invizibile” de Mihaela Michailov, direcția de scenă Selma Dragoș, spațiul și instalația tactilă Gabi Albu, colaborare a Teatrului pentru Copii şi Tineret GONG Sibiu şi Centrului de Teatru Educaţional Replika Bucureşti a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru de animaţie / teatru pentru copii.
Premiul UNITER pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală i-a revenit Mirunei Runcan, scriitoare și critic de teatru, profesoară la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, una dintre vocile cele mai lucide și pasionate ale cercetării fenomenului teatral românesc.