Terminal pentru transbordarea cerealelor la Suceava
A fost inaugurat, în nord-estul României, cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa
Leyla Cheamil, 03.06.2024, 12:00
Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa a fost inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, în nord-estul României, în localitatea Dorneşti, în prezenţa autorităţilor române şi a celor ucrainene. Realizat în parteneriat public-privat, noul terminal a costat aproximativ 10 milioane de euro. Finanţarea a fost asigurată de Grampet Group, cel mai mare grup de companii private feroviare cu acţionariat românesc din Europa de Sud-Est.
Prin deschiderea acestui terminal, se va rezolva o problemă importantă a judeţului Suceava. Este vorba despre fluidizarea traficului rutier spre frontiera cu Ucraina. Lunar, pot fi transbordate 240.000 de tone de cereale, se pot încărca şi descărca simultan câte opt vagoane într-o staţie de 128 de metri. Datorită acestei capacităţi de transbordare şi a tuturor celorlalte soluţii tehnice şi tehnologice de vârf oferite, terminalul de la Dorneşti va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la graniţa cu Ucraina la Portul Constanţa.
Dat fiind că, în Ucraina, începe campania de recoltare a cerealelor şi vagoanele cu grâu vor trebui transbordate spre Marea Neagră, deschiderea investiţiei este importantă pentru România. Acest transport se va face în cea mai mare parte pe calea ferată, lucru care rezolvă fluidizarea traficului rutier din România. În același timp, autorităţile sucevene consideră că investiţia este extrem de binevenită şi din punct de vedere al parteneriatului şi solidarităţii cu Ucraina, dar şi în ceea ce priveşte securizarea transportului.
La rândul său, consulul general al României la Cernăuţi, Irina Stănculescu, este de părere că inaugurarea terminalului de transbordare a cerealelor din judeţul Suceava este o dovadă în plus că sprijinul României pentru statul şi poporul ucrainean, pentru economia ucraineană, rămâne solid, consecvent şi asumat la nivelul autorităţilor, societăţii civile, dar şi al mediului privat. În numele şefei diplomaţiei de la Bucureşti, consulul general a subliniat că România a fost alături de Ucraina din prima zi a războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă şi va continua să fie alături de Ucraina pentru cât timp va fi nevoie, inclusiv în procesul de reconstrucţie.
Reprezentantul diplomaţiei române a adăugat că iniţiativele publice sau private de extindere a infrastructurii transfrontaliere cu Ucraina răspund nu doar imperativelor economice, ci şi celor politice şi strategice, arătând că, în acest mod, România contribuie, în mod concret, la integrarea efectivă a Ucrainei în piaţa unică europeană. „Prin investiţiile şi eforturile făcute de România, în nume naţional sau cu sprijinul partenerilor internaţionali, de la începutul războiului de agresiune a fost asigurat tranzitul a aproximativ 37 milioane de tone de produse agricole ucraineneˮ, a mai amintit consulul general al României la Cernăuţi.