Apele europene pentru scăldat rămân sigure
Vine vara, se apropie și sezonul vacanțelor, iar Agenția Europeană de Mediu anunță că 96 la sută din totalul apelor pentru scăldat din Uniunea Europeană îndeplinesc standardele minime de calitate.
Mihaela Mihai, 31.05.2024, 11:13
Potrivit celui mai recent raport al Agenției Europene a Mediului, privind apa pentru scăldat, în marea majoritate a zonelor din Europa, peste 85 la sută, sunt respectate cele mai stricte standarde, iar calitatea este „excelentă”.
Cele mai multe dintre aceste ape excelente se regăsesc în Grecia, destinație tradițională de vacanță pentru români pe timpul verii, Croația, Cipru și Austria.
În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele pentru scăldat identificate oficial au respectat cel puțin standardul minim de calitate.
La începutul anilor 90, mai puțin de 60 la sută din zonele pentru scăldat din Europa aveau o calitate excelentă a apei, în timp ce 70 la sută îndeplineau standardele minime. În ansamblu se constată așadar o îmbunătățire a rezultatelor.
Totuși, atrage atenția Agenția Europeană de Mediu, calitatea apei în zonele de coastă, adică pe litoral, este, în general, mai bună în comparație cu cea a apelor interioare. Proporția este de 89 la sută în cazul zonelor de coastă și de puțin sub 79 la sută în cazul apelor interioare.
În redactarea raportului, Agenția Europeană de Mediu colectează date privind calitatea apei pentru scăldat, strânse de către autoritățile locale de la peste 22 de mii de zone din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și din Albania și Elveția.
Pentru a monitoriza calitatea apelor pentru scăldat, laboratoarele analizează nivelurile anumitor tipuri de bacterii, inclusiv enterococii intestinali și bacteria Escherichia coli, care pot provoca afecțiuni grave.
Nu este monitorizată însă și calitatea generală a apei, atrage atenția Agenția Europeană de Mediu.
Iar la începutul săptămânii, mai multe asociații de mediu, reunite în așa numita Reţea europeană de acţiune împotriva pesticidelor, au dat publicității concluziile unui studiu care arată că apele din Europa în general, nu doar cele de scăldat, sunt contaminate cu un produs chimic foarte persistent.
Este vorba de acidul trifluoroacetic provenit din degradarea pesticidelor utilizate în agricultură, dar şi de la anumite gaze refrigerante sau din deşeurile provenite din fabricarea stratului antiaderent al tigăilor, spumelor pentru stingerea incendiilor şi a unor produse cosmetice. Concentraţiile sunt alarmant de ridicate pe râuri din Germania, Franţa sau Belgia, arată studiul asociațiilor de mediu.