Creditele de consum, în creştere
Românii fac tot mai multe credite de consum.
Daniela Budu, 31.05.2024, 11:30
Românii au făcut în luna martie cu 70% mai multe credite noi de consum faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, iar în ultimele 12 luni creditarea către populaţie a crescut cu 8,2%, arată datele publicate de Banca Naţională a României. Astfel, creditele noi pentru consum în lei acordate românilor au înregistrat în martie valoarea record de aproape 4,16 miliarde de lei (circa 830 milioane de euro), chiar peste cea a creditelor noi pentru locuinţe.
Potrivit BNR, dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei depăşea în martie 2023 – 14%, maximul ultimului deceniu, faţă de un nivel de sub 11,3 procente anual, consemnat în martie 2024. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a explicat, recent, fenomenul creșterii cererii pentru creditele de consum, subliniind că populația s-a împrumutat deoarece a constatat că dobânzile înalte sunt sub rata inflației. Astfel, creditul a devenit relativ avantajos, fiind considerat ieftin – spune oficialul.
La rândul lor, analiştii subliniază că majorările de venituri din ultima perioadă au impulsionat consumul în România, iar evoluţia acestuia va contribui la creşterea economică, dar va avea şi un impact asupra inflaţiei, care înregistrează o încetinire a ritmului său de scădere faţă de aşteptările anterioare. Această tendinţă de creştere a creditării este normală pe măsură ce scade inflaţia şi implicit dobânzile, spune analistul financiar Adrian Codirlaşu:
„Creşterea creditării se va întâmpla pe măsură ce inflaţia se reduce şi vom vedea maxim după maxim pe partea de creditare şi de credite acordate. De unde vine acest lucru? Din creşterea economică, din creşterea PIB-ului şi automat activele bancare vor continua să crească, deci implicit creditarea. Dar dacă ne uităm la creditarea către populaţie, aceasta a crescut în ultimul an cu 8,2%, versus depozitele gospodăriilor populaţiei care au crescut cu aproape 22%. Creşterea creditării automat creează cerere, creează consum şi, de asemenea, creştere economică, consumul fiind unul dintre motoarele de creştere a economiei.”
În plus, ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că, în luna martie, câştigul salarial mediu brut a ajuns la 8.500 lei (1.700 euro), iar ca valoare netă a fost de 5.185 lei (1.040 euro), ceea ce reprezintă o creştere de aproape 14 procente faţă de martie anul trecut.
În context, guvernatorul BNR a atras atenţia că în România veniturile se majorează în general cu mult peste productivitate, iar acest lucru va avea un impact semnificativ asupra inflaţiei. Cât privește inflația, spune Mugur Isărescu, aceasta va continua să scadă, dar într-un ritm mai lent decât se anticipase.
Amintim că Banca Centrală a revizuit, în ultimul său raport, în ușoară creștere prognoza ratei anuale a inflației pentru sfârşitul acestui an, de la 4,7 la 4,9%. Conform, însă, prognozei de primăvară a Comisiei Europene, România ar urma să aibă unul din cele mai ridicate niveluri ale inflaţiei la sfârşitul anului, aproape de 6%, mai mult decât dublu faţă de media europeană estimată.