Tinerii, înainte de alegerile europene
Tinerii din Uniunea Europeană intenţionează să voteze, în proporţie de 64%, la alegerile europene din 6 – 9 iunie.
Ștefan Baciu, 29.05.2024, 09:23
Un sondaj Eurobarometru, prezentat în această lună, arată o participare activă a tinerilor la viața civică și democratică înainte de alegerile europene, programate în periaoda 6 – 9 iunie. Cu toate acestea, în timp ce 38 % consideră că votul este cea mai eficientă acțiune pentru a-și face auzită vocea, aproximativ 19% dintre tinerii chestionați au declarat că nu sunt interesați de politică, iar 13% dintre ei nu sunt interesați să voteze. Sondajul a arătat că mulți tineri sunt activi și implicați: 64 % au declarat că au participat la activitățile uneia sau mai multor organizații în ultimul an.
În plus, 48 % au raportat că au luat măsuri pentru a schimba societatea prin semnarea unei petiții, prin participarea la o manifestare sau prin trimiterea unei scrisori unui politician. Conform sondajului Eurobarometru, tinerii au fost activi în special pe teme legate în special de drepturile omului, schimbări climatice și mediu, sănătate și bunăstare, precum și teme legate de egalitatea în drepturi.
Tinerii s-au aflat în centrul atenției și la cel mai recent Consiliu Educație, Tineret, Cultură și Sport (EYCS), la care au participat miniștrii de profil din statele membre ale Uniunii Europene. După reuniune, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Iliana Ivanova s-a referit, într-o declarație de presă la sondajul Eurobarometru dedicat tinerilor:
„64% dintre tineri intenționează să voteze la viitoarele alegeri europene. Și aceasta este o veste foarte bună, încurajatoare. Arată că mulți tineri sunt activi, implicați, că le pasă. Îi felicit pe toți cei care se vor prezenta în ziua alegerilor pentru a modela viitorul Europei așa cum doresc ei să-l vadă.
Cu toate acestea, există încă unii care nu sunt interesați să participe la procesele democratice. Acest lucru evidențiază importanța educației pentru cetățenie, a predării despre valoarea participării la democrație, despre drepturile noastre, dar și obligațiile noastre și despre informațiile în care putem avea încredere despre alegeri.
Programul Erasmus Plus este un instrument cheie pentru sprijinirea educației pentru cetățenie. Și același mesaj că avem nevoie de tineri să fie activi în societate și să participe la democrație a fost, de asemenea, esențial pentru săptămâna europeană a tineretului pe care am avut-o luna trecută. În acea săptămână, aproximativ 2.000 de activități organizate de reprezentanţi din 38 de țări au scos în evidență entuziasmul multor tineri de a se angaja în politică și, de asemenea, în societate.”
Potrivit sondajului Eurobarometru, tinerii consideră că sistemul educațional i-a pregătit bine pentru unele dintre provocările cu care se confruntă, marea majoritate declarând că educația i-a înzestrat cu competențele digitale necesare pentru a identifica dezinformarea și că tot educația i-a învățat cum să se ocupe de protejarea mediului.
Aproape jumătate dintre tinerii intervievați (49 %) afirmă că sunt conștienți de oportunitățile de finanțare oferite de Erasmus +, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport.
În plus, 67% dintre tineri consideră că UE are un impact, cel puțin într-o anumită măsură, asupra vieții lor de zi cu zi, în timp ce 26% afirmă că nu o are, iar 7% nu știu.