Expoziția pictoriței Elena Nicoleta Albu
Pictorița de origină română, Elena Nicoleta Albu, născută în vechiul port al Brăilei are o expoziție personală în capitala Republicii Moldova, la Chișinău.
Marius Tiţa și Ion Puican, 27.05.2024, 12:47
Pictorița de origină română, Elena Nicoleta Albu, născută în vechiul port al Brăilei, are o expoziție personală în capitala Republicii Moldova, la Chișinău: „Spectrosthesia” în cadrul Muzeului Național de Artă al Moldovei. Activitatea artistică a Elenei Albu constă în desene, picturi, obiecte de artă și instalații de artă – ea îmbinând diverse materiale, tehnici de pictură și mixed media pentru a crea opere de artă interactive. Lucrările ei au fost expuse în muzee și galerii din România și din întreaga lume și multe dintre ele fac parte din colecții private din mai multe țări.
„Spectrosthesia” este un termen inventat de artistă, o asociere a elementelor din jurul nostru (arhitectură, lumini și umbre, ritmuri și culori) pentru a explica analiza plastică a diferite compoziții muzicale, ale căror spectrograme le-a interpretat în compoziții plastice. Despre expoziția de la Chișinău și despre conceptul din spatele ei, artista Elena Albu ne-a declarat:
„Am expus cele 56 de lucrări sub titlul „Spectrosthesia”, un cuvânt pe care l-am inventat pentru a împărtăși cu publicul experiențele mele sinestezice. „Spectrosthesia” se referă la asocierea în mod vizual a elementelor din jurul nostru cu spectrogramele sunetelor. De exemplu, atunci când privim către arhitectura clădirilor, cu luminile și umbrele lor, cu ritmurile, culorile și formele pe care le întâlnim ca elemente de limbaj, atât în arta vizuală, cât și în muzică. Dacă ne uităm în dicționar, descoperim spectrograma ca o reprezentare vizuală a unui spectru de frecvențe a unui sunet, în raport cu timpul sau cu alte variabile.”
Cum a analizat Elena Albu compozițiile muzicale transpuse în vizual, în „Spectrosthesia”? Descrierea procesului creator. Care a fost rezultatul artistic al acestui proces?
>: „În demersul meu artistic am analizat compoziții muzicale din punct de vedere al frecvenței, al timpului și al înălțimilor sunetelor, cărora le-am dat o notă personală prin trăirile pe care le-am exprimat vizual, prin gesturi, culori și prin alegerea diferitelor materiale de lucru. … Îmi place să experimentez tot timpul, atât cu diverse materiale, cât și cu tehnici care să mă apropie cât mai mult de modul meu de a percepe tot ce se întâmplă în jurul meu, dar mai ales în interiorul meu. … În expoziție se pot observa mai multe abordări artistice. Puteți vedea câteva picturi pe pânză pe care le-am creat în atelier în timp ce ascultam muzică, lăsându-mi trăirile să conducă gesturile. Altele sunt realizate în timp real, în timp ce prieteni muzicieni cântau la vioară sau la pian. Este fascinant cum chiar și ei recunosc în lucrările mele acele ritmuri din muzica lor pe care eu le-am interpretat vizual. Chiar dacă, de cele mai multe ori, a fost vorba de un moment de improvizație.”
Care au fost sursele muzicale de inspirație pentru expoziție, ne spune pictorița Elena Albu:
: „Cele mai multe lucrări sunt realizate după compoziții muzicale ale marilor clasici. Dar am fost curioasă să descopăr diferențele dintre stiluri muzicale din perioade diferite. Așadar, am trecut de la Bach, Vivaldi, Beethoven către muzica atonală, către Schoenberg, Alban Berg sau John Cage.”