Retrospectiva săptămânii 19.05 – 24.05.2024
Sumar: Garanții de Securitate pentru România / Expoziţia „Black Sea Defence and Aerospace" la București / Şedință comună, la Ankara, a guvernelor român și turc / Generali în rezervă ai SRI, puşi de DNA sub control judiciar pe cauţiune / Majorări salariale și nemulțumiri sindicale în sectorul bugetar / Craiova găzduiește Festivalul Internațional Shakespeare
Leyla Cheamil, 25.05.2024, 11:13
Garanții de Securitate pentru România
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că nu există nicio ameninţare directă la adresa țării, dar că şefii Armatei se pregătesc pentru toate situaţiile posibile. „România beneficiază, astăzi, de cele mai importante garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată de când existămˮ, a afirmat șeful statului, făcând referire la apartenența țării la Alianța Nord-Atlantică. El mai spus că România nu va trimite combatanţi în Ucraina şi că varianta cedării unui sistem de apărare antiaeriană acestei ţări va fi discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. La rândul său, şeful Statului Major General al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că România trebuie să accelereze înzestrarea forţelor de apărare, în contextul situației de securitate din regiune. Ministerul Apărării ia în considerare ipoteza unei eventuale escaladări a conflictelor militare din prezent, susţine generalul. El a atras atenţia că este nevoie de creşterea capacităţii de reacţie a armatei prin noi dotări şi echipamente militare.
Expoziţia „Black Sea Defence and Aerospace” la București
În această săptămână a avut loc, la București, expoziţia de tehnică militară regională „Black Sea Defence and Aerospace”. La eveniment au participat peste 400 de producători globali de echipamente şi tehnică militară din aproximativ 30 de state membre sau partenere ale NATO. Au fost prezentate experţilor din toată lumea tehnica militară de ultimă generaţie, armament, dar şi principala atracţie – avionul multirol de generaţia a cincea F-35, pe care Forţele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii l-au adus, pentru prima dată, la o expoziţie din Europa. Evenimentul expoziţional şi-a propus să identifice oportunităţile şi să găsească soluţii de cooperare atât în producţie, cât şi în domeniul afacerilor, contribuind la promovarea, pe plan internaţional, a industriei de apărare din România.
Şedință comună, la Ankara, a guvernelor român și turc
Guvernele român şi turc au avut, marţi, la Ankara, prima şedinţă comună în care au stabilit reluarea exporturilor româneşti de carne către Turcia şi au fost semnate o serie de acorduri în domenii precum turismul şi urbanismul. La şedinţa comună a celor două guverne, s-a luat decizia ca fermierii români să reia exportul şi tranzitul de carne în Turcia. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, cu această ocazie, că fermierii români vor avea, din nou, acces la o piaţă foarte mare şi vor putea deschide rute noi spre alte pieţe. „Este o oportunitate uriaşă pentru producătorii români de avea acces la o piaţă imensă, dar în acelaşi timp vom putea stabili rute comerciale solide şi cu alte zone de interes în regiune şi în Orientul Mijlociuˮ, a punctat Marcel Ciolacu. Totodată, el a mulţumit liderului de la Ankara pentru că a semnat decretul care permite ca cetăţenii români să circule în Turcia cu cartea de identitate pentru maximum 90 de zile. Premierul Ciolacu a mai reamintit că România va continua să asigure o colaborare bună a Turciei cu Uniunea Europeană. La rândul său, şi preşedintele Recep Tayyip Erdoǧan a spus că ambele ţări doresc ca schimburile comerciale bilaterale să ajungă în următorii ani la 15 miliarde de dolari. Acesta a amintit că cele două state contribuie la asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune prin acţiuni comune, dar şi în cadrul NATO. Erdoǧan a mai spus că cele două state, alături de Bulgaria, au constituit un grup comun care va elimina minele din Marea Neagră.
Generali în rezervă ai SRI, puşi de DNA sub control judiciar pe cauţiune
Fostul şef operativ al SRI, Florian Coldea, a fost pus de DNA sub control judiciar pe cauţiune, au anunțat surse judiciare. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru generalul în rezervă Dumitru Dumbravă, fost şef al direcţiei juridice a SRI, şi pentru avocatul Doru Trăilă. Cei trei sunt acuzaţi într-un dosar de trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce ar fi fost denunţaţi de un om de afaceri. Respectivul a declarat că aceştia ar fi cerut suma de 600.000 euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare în dosarul în care are o condamnare de patru ani de închisoare pentru fraude cu fonduri europene.
Majorări salariale și nemulțumiri sindicale în sectorul bugetar
Guvernul de la București a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede creşteri salariale de 10% în două tranşe pentru mai multe categorii de angajaţi din instituţiile aflate în subordinea Executivului, ministerelor sau sub controlul Parlamentului. Sindicatele din administraţie au criticat ordonanţa, apreciind că Guvernul promovează o politică salarială care nu ia în calcul nevoile reale ale salariaţilor. Joi, sindicaliști din mai multe instituţii publice şi organizaţii guvernamentale au protestat la București, reclamând inechităţi şi discriminări salariale în domeniile de activitate din care provin. Majorarea oferită îi nemulţumeşte pe o parte dintre protestatari care o consideră prea mică. Premierul Marcel Ciolacu le-a răspuns acestora spunând că pentru instituţiile în cauză pot fi găsite soluţii pentru structuri de personal mai suple, iar din economiile făcute pot fi mărite salariile celor care merită.
Craiova găzduiește Festivalul Internațional Shakespeare
Ajuns la a XIV-a ediție, Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova care a început pe 16 mai își va închide duminică porțile. Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalaţii, călătorii VR au fost programate în întreg oraşul Craiova şi împrejurimi, în spaţii convenţionale, dar şi în cele mai inedite şi neaşteptate locuri. Sălile de spectacol şi spaţiile indoor găzduiesc spectacole, expoziţii, ateliere şi lansări de carte, pieţele, parcurile, străzile vor prilejui întâlniri-surpriză cu spectacole şi performance-uri, concerte, instalaţii pop-up în aer liber, la care publicul este invitat să contribuie. Shakespeare Village – un sat britanic de la 1600, reconstruit de la zero, pe Hipodromul Craiova, este locul de desfăşurare a zeci de concerte şi spectacole. Nume dintre cele mai mari, din lumea creatorilor internaţionali de teatru şi spectacol se regăsesc în programul festivalului, printre care Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Philip Parr, Christian Friedel.