Eurobarometru: Europenii sunt în favoarea învăţării limbilor străine
Aproape 9 din 10 europeni consideră că toată lumea ar trebui să știe să vorbească cel puțin o limbă străină. Este concluzia unui studiu realizat recent în toate statele membre ale Uniunii, inclusiv în țara noastră. Pentru Comisia Europeană, cercetarea confirmă faptul că promovarea competențelor lingvistice trebuie să se afle în centrul politicilor din domeniul educației.
Mihaela Mihai, 24.05.2024, 08:04
Sondajul a fost realizat în toamna anului trecut și indică faptul că mai bine de trei sferturi dintre europeni consideră că îmbunătățirea competențelor lingvistice ar trebui să fie o prioritate politică, iar 8 din 10 afirmă că limbile regionale și minoritare ar trebui protejate.
Și sunt nu mai puțin de 24 de limbi oficiale și aproximativ 60 de limbi regionale și ale minorităților în toată Uniunea Europeană.
Engleza este vorbită de aproape jumătate dintre europeni, mai precis de 47 la sută, în creștere cu 5 procente față de acum 12 ani, când a mai fost realizată o cercetare pe această temă. Proporția este mai mare în rândul tinerilor, 7 din 10 dintre ei pot purta o conversație în această limbă.
Engleza este de altfel percepută ca fiind cea mai importantă pentru educația copiilor, urmată la mare distanță de spaniolă, germană, franceză și… chineză.
După engleză, franceza, germana și spaniola sunt limbile străine cel mai des vorbite în Uniunea Europeană.
Potrivit participanților la sondaj, printre principalele beneficii ale învățării unei limbi străine se numără oportunitățile de angajare (51 la sută), capacitatea de a înțelege persoane din alte culturi (45 de procente) și obținerea unui loc de muncă mai bun (42 la sută).
Cunoașterea unei limbi străine este de folos și în timpul vacanțelor în străinătate și al deplasărilor în interes de afaceri, mai spun participanții la sondaj.
Potrivit Comisiei Europene, sondajul confirmă rezultatele unui alt studiu recent al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) privind modul în care tinerii de 15 ani învață limba engleză.
Se întâmplă cel mai adesea acest lucru în afara sălii de clasă, prin utilizarea internetului, a platformelor de comunicare socială sau prin vizionarea de conținut, filme și chiar videoclipuri, în limba originală.
Este și motivul pentru care cei mai mulți dintre tineri preferă în prezent subtitrarea conținutului.
Mai trebuie spus că în prezent aproape 12 la sută dintre elevii din Uniune vorbesc acasă o altă limbă decât la școală, iar executivul comunitar vede în acest lucru un semn că multilingvismul devine o realitate în Europa.