Ciocăneşti
Astăzi vă invităm într-un sat muzeu, situat în nord estul ţării. Mergem la Ciocăneşti, în Bucovina, loc aflat la mai putin de 25 de kilometri nord de Vatra Dornei.
Ana-Maria Cononovici, 25.05.2024, 16:15
Cunoscut în special pentru Muzeul ouălor încondeiate şi pentru Festivalul ouălor încondeiate, ce se desfăşoară în apropierea sărbătorilor pascale annual, locul merită vizitat pe tot timpul anului. Marilena Niculiţă, director Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, Ciocăneşti, ne-a lansat o invitaţie:
“Aş dori să invit toţi ascultătorii dvs să ajungă aici la Ciocăneşti, pentru că sunt 15 pensiuni şi sunt foarte multe activităţi culturale organizate aici şi multe festivaluri. Unul dintre cele mai mari festivaluri organizate aici, la Ciocăneşti, este şi Festivalul naţional al păstrăvulu, care are loc în 15 august şi toate informaţiile se găsesc pe site-ul www.ciocanestibucovina.eu.
Vin foarte mulţi turişti la Ciocăneşti în perioada acestui festival, pentru că noi organizăm acele plimbări cu plutele, pe care ei doar la Ciocăneşti mai au posibilitatea să vadă plutele pe Bistriţa şi să facă o plimbare cu pluta pe Bistriţa, să urce la cele patru stâne tradiţionale de pe muntele Suhard şi să deguste din preparatele de acolo, să vadă cum arată galeria unei mine de minereu de mangan, să participe în cadrul festivalului la concursul gastronomic, la concursul de pescuit păstrăv. O paradă a portului popular cu călăreţi cu cai organizăm în fiecare an. Este unul dintre festivalurile foarte frumoase. Şi aş vrea să precizez că Ciocăneştiul a reuşit să obţină titulatura de “sat cultual al României” şi să se clasifice în top 6 mondial ca “cea mai colorată destinaţie turistică”.”
Tot aici se găseşte şi un Muzeu al Satului, unde se organizează ateliere pentru toţi cei care doresc să deprindă tehnica încondeierii, în special vizitatori, copiii locului fiind obişnuiţi cu încondeierea de acasă, pentru că toate gospodinele o fac în apropierea Paştilor. În plus, cum fiecare nou concurs de încondeiere face ca ouăle premiate să se adauge colecţiei muzeului, la Muzeul ouălor încondeiate pot fi văzute peste 1800 de exponate care au vechime între 40 şi 100 de ani, dar şi peste 2000 de exponate premiate la toate cele 19 ediţii ale Festivalului.
Marilena Niculiţă, director Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, Ciocăneşti, şi-a continuat povestea, descriind elemente cu specific local:
“Ştim că la Ciocăneşti arhitectura caselor este una deosebită. Localnicii îşi decorează cât mai frumos casa. Într-o proporţie de 99% din case sunt decorate cu motive tradiţionale, sunt motive geometrice, pe care le întâlnim nu numai pe case, la Ciocăneşti, ci şi pe costumele populare, pe ţesături, pe cusături, dar şi pe ouăle încondeiate. Un ou autentic de Ciocăneşti e unul pe fond negru, dar cu motive geometrice.”
Invitaţia a fost lansată. Până data viitoare vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!