Jurnal românesc –23.05.2024
Comunitatea românească din Belgia devine din ce în ce mai importantă şi, din punct de vedere numeric, este o comunitate emergentă, iar secţiile de votare ce vor fi organizate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie reflectă această realitate - a declarat ambasadoarea României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, pentru Agerpres.
Roxana Vasile, 23.05.2024, 11:00
”În marile oraşe, în special în regiunea Bruxelles-Capitală, românii se găsesc în topul comunităţilor de străini din Belgia. Cred că e un lucru foarte important, mai ales că Bruxelles-Capitală se consideră unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume şi mizează foarte mult pe dialogul cu cei care aleg să se stabilească în acest oraş”, a explicat ambasadoarea. Comunităţi considerabile de români sunt şi în Flandra, în special în provinciile Anvers şi Limburg, la graniţa cu Olanda. În acest context, la ultimele cicluri electorale, misiunea diplomatică a României în Belgia a fost preocupată să existe secţii de vot acolo unde sunt mari comunităţi româneşti şi există un mediu asociativ. Ministerul de Externe organizează 915 secţii de votare în străinătate la apropiatele alegeri europarlamentare. Cele mai multe vor fi în ţările unde trăiesc cele mai numeroase comunităţi de români. Cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată peste hotare, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării.
România îşi întăreşte relaţiile cu Turcia în domeniul securităţii sociale. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și omologul turc, Vedat Işikhan, au semnat, la Ankara, documentul pentru implementarea Acordului bilateral de securitate socială. Acesta stabileşte modul de colaborare între instituţiile celor două state şi procedurile referitoare la eliberarea certificatelor privind legislaţia aplicabilă, confirmarea perioadelor de asigurare, depunerea cererilor pentru prestaţii şi modalitatea de plată a acestora. De asemenea, documentul prevede modalitatea de plată a pensiilor pentru cei care au stagii de cotizare în unul sau în ambele state, stabileşte procedura pentru a beneficia de prestaţii de asigurări de sănătate şi de indemnizaţie de maternitate pe teritoriul celuilalt stat şi prevede modalitatea de acordare a prestaţiilor în caz de accidente de muncă sau boli profesionale. În plus, acordul reglementează modalitatea de solicitare a ajutorului de deces în cazul în care solicitantul are domiciliul pe teritoriul celuilalt stat şi conţine prevederi referitoare la furnizarea de proteze ori materiale sanitare. În Turcia sunt stabiliţi aproximativ 5.000 de cetăţeni români, iar în România sunt 9.993 de salariaţi turci care au încheiate, în total, 10.825 de contracte muncă.
Majestata Sa Margareta a pledat, la Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner, intitulat ‘Securitatea frontierelor estice ale UE şi NATO. O perspectivă românească’, Majestatea Sa a atras atenţia asupra estului continentului şi a invitat la reflecţie asupra potenţialelor pericole de escaladare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. ‘Pe lângă Ucraina, aş dori să menţionez o altă ţară în favoarea căreia Europa trebuie, de asemenea, să ia poziţie pentru ca siguranţa continentului să fie deplină: Republica Moldova.’, a punctat Custodele Coroanei. Aceasta a menţionat că Republica Moldova a fost unul dintre primele teritorii ale fostei Uniuni Sovietice care a cunoscut tehnicile de destabilizare ale Moscovei şi, chiar dacă a supravieţuit, a rămas relativ săracă şi foarte vulnerabilă, iar invazia Rusiei în Ucraina a împins Republica într-o situaţie extrem de periculoasă. Or, Majestatea Sa consideră că este ‘o binecuvântare’ faptul că s-a deschis calea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE şi a menţionat urgenţa şi importanţa sprijinului pentru acest stat. ‘Să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să rămână întreagă şi liberă’, a transmis Majestatea Sa.
În perioada 23 mai – 1 iunie, la Cinemateca din Tel Aviv are loc Festivalul Internaţional de Film Documentar DocAviv 2024. Pentru această ediţie, organizatorii israelieni au selectat și pelicula ‘Toate neamurile’, în regia Alexandrei Diaconu. Filmul românesc va avea două proiecţii în datele de 24 şi 28 mai. ‘Toate neamurile’ a fost prezentat la TIFF, unde a primit Menţiune Specială la secţiunea Scurtmetraj şi la Festivalul Filmul de Piatră, unde a primit premiul pentru Cel mai bun documentar.